Δείτε πώς η οικογένεια μπορεί να γίνει οδηγός σωστής διατροφής

Βρείτε χρόνο για να τρώτε ως οικογένεια. Αυτό μας λένε οι ειδικοί του χώρου της διατροφής σήμερα.
Μπορεί φυσικά να μην είναι πάντα εύκολο λόγω του καθημερινού τρόπου ζωής και των διαφορετικών ωραρίων των διαφόρων μελών της οικογένεια. Ωστόσο, είναι κάτι που αξίζει να το επιδιώξετε, τουλάχιστον κάποιες ημέρες.

Επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν σήμερα ότι τα οικογενειακά γεύματα μπορούν να προωθήσουν εκτός των άλλων, την υγιεινή διατροφή, την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και λιγότερων τηγανιτών. Φυσικά πέρα της διατροφικής τους αξίας, τα οικογενειακά γεύματα προσφέρουν χρόνο στα μέλη της για να μιλήσουν, να ακούσουν και να οικοδομήσουν τις οικογενειακές σχέσεις.

Απλά βήματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να ξεκινήσετε είναι :

– Καθορίστε τουλάχιστον ένα με δύο κοινά εβδομαδιαία γεύματα που θα κάθεται μαζί όλη η οικογένεια. Αυτά θα μπορούσαν να είναι ακόμη και κάποια πρωινά.

– Βρείτε ένα βασικό θέμα συζήτησης. Οι οικογενειακές συνομιλίες έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Διαλέξετε ένα αισιόδοξο θέμα, που να επιτρέπει σε όλους να μιλήσουν.

– Σβήστε οτιδήποτε μπορεί να «χαλάσει» ή να διακόψει την ατμόσφαιρα του γεύματος, όπως τηλεόραση, τηλέφωνα και οτιδήποτε άλλο που κάνει θόρυβο.

– Στρώστε όλοι μαζί το τραπέζι.

– Πάντα να υπάρχει μια κοινή σαλάτα στη μέση, από όπου θα σερβιριστούν όλοι και όχι προ σερβιρισμένη σαλάτα στο πιάτο. Η κίνηση του να βάλουμε τη σαλάτα στο πιάτο θα παραδειγματίσει καλύτερα τα παιδιά να δράσουν κατά τον ίδιο τρόπο.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να επιστρέψουμε σε αυτό που η ίδια η παράδοσή μας πολύ καλά μας έχει διδάξει. Στην αξία του θεσμού της οικογένειας και στην ανάδειξή του ως κορυφαίου μέσου για την υιοθέτηση, εκτός των άλλων, και σωστών διατροφικών συνηθειών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr