Δείτε πώς η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την πίεσή σας

Το υψηλό σωματικό βάρος και η παχυσαρκία σχετίζονται με πολλά προβλήματα υγείας. Ένα από αυτά είναι και η υψηλή πίεση.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στη βιβλιογραφία, το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των υπερτασικών είναι υπέρβαροι και το 20-30% της υπέρτασης σχετίζεται με την ύπαρξη παχυσαρκίας. Ουσιαστικά λοιπόν, η πίεση του αίματος αυξάνεται καθώς αυξάνεται το βάρος του σώματός μας.

Στον αντίποδα, χάνοντας κανείς βάρος θα δει σημαντική βελτίωση και στην πίεσή του. Σύμφωνα με μελέτες η απώλεια 10 % του βάρους μας μπορεί να σημαίνει αυτόματη μείωση της πίεσης κατά 2 – 3 μονάδες. Αλλά η απώλεια ακόμη και 5 κιλών μπορεί να την μειώσει σημαντικά. Ειδικότερα μάλιστα για εκείνους που είναι υπέρβαροι και έχουν ήδη υπέρταση.

Αν λοιπόν έχετε υψηλό σωματικό βάρος και υψηλή πίεση, πέρα από την όποια αγωγή ενδεχομένως σας συστήσει ο γιατρός σας, πρέπει σίγουρα να χάσετε και βάρος. Γενικότερα όμως, ακόμη και αν τα κιλά σας δεν είναι παραπάνω, θα πρέπει να φροντίζετε και στο μέλλον να τα διατηρείτε σε αυτά τα επίπεδα, καθώς ξαναλέμε ότι ένα υγιές σωματικό βάρος αποτελεί μια σημαντική ασπίδα προστασίας έναντι της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr