Δείτε πώς η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό

Μιλώντας για άσκηση, το πιο συνηθισμένο είναι να συναντάμε άτομα που δεν έχουν εντάξει καθόλου τη γυμναστική στο πρόγραμμά τους και ίσως να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Υπάρχουν όμως και άλλοι που το παρακάνουν και αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως η άσκηση μπορεί να μετατραπεί για κάποιους, σε έναν φυσικό εθισμό.

 Θα πει κανείς, καλύτερα εθισμένος στη γυμναστική παρά σε άλλα …
45% των Αμερικανών ενηλίκων πάσχουν από κάποιο είδος διαταραχής εθισμού και η άσκηση μπορεί να είναι μία από αυτές. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να είναι παρόμοια με την κατάχρηση ναρκωτικών και σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδέεται με διατροφικές διαταραχές.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν το ήμισυ των εθισμένων στην άσκηση, αναφέρεται ότι πάσχουν από μια διατροφική διαταραχή και 15-20% είναι εθισμένοι στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Ακριβώς όπως με τον εθισμό στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, έτσι και η υπερβολική άσκηση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, όπως κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης πίεσης, προβλήματα στην καρδιά και απώλεια οστικής μάζας.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι περισσότερο από μια ώρα άσκησης την ημέρα, δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα όμορφο σώμα, γι’ αυτό δε χρειάζεται να… κατασκηνώνουμε στο γυμναστήριο. Επιπλέον, σύμφωνα με ερευνητές, μόλις 10 λεπτά έντονης άσκησης μπορεί να ενισχύσουν τη θετική διάθεσή μας.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr