Δείτε πώς η κατανάλωση λιπαρών στα παιδιά σχετίζεται με χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, δείχνει πως τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά
οξέα, από πηγές όπως οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια, έχουν υψηλότερο ποσοστό άλιπης μάζας σώματος, χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και χαμηλότερα επίπεδα ενδοκοιλιακού λίπους. Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, τα οποία με τη βοήθεια των γονέων πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές ανακλήσεις 24-ώρου.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, προηγούμενες μελέτες έχουν επανειλημμένα αναδείξει τα οφέλη της κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, και ειδικότερα ω-3 λιπαρών, για την υγεία των ενηλίκων. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δείχνει πως η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών πιθανόν να συνδέεται και με οφέλη για τη σύσταση σώματος κατά την παιδική ηλικία. Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, κι επομένως απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των παρατηρούμενων συσχετίσεων.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως, έως ότου προκύψουν περισσότερα ερευνητικά δεδομένα για τη σχέση της πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών με το ποσοστό άλιπης και λιπώδους μάζας σώματος στα παιδιά, θα πρέπει να ενθαρρύνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 1-2 φορές την εβδομάδα, όπως προτείνεται και από τις διεθνείς συστάσεις.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr