Η κατανάλωση γευμάτων κατά τη διάρκεια της τηλεθέασης αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια για πολλούς ανθρώπους.
Η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού, αύξηση σωματικού βάρους και επιβάρυνση της υγείας γενικότερα. Τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα έχουν δείξει ότι άτομα που κατανάλωναν το γεύμα τους βλέποντας τηλεόραση, έτρωγαν πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα άτομα που κατανάλωναν το γεύμα τους απερίσπαστα. Επιπρόσθετα, μία πρόσφατη δημοσίευση από το Πανεπιστήμιο Cornell της Αμερικής ανέφερε ότι η τηλεθέαση φαίνεται να μειώνει την ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται στο αίσθημα πείνας και κορεσμού που δημιουργείται από το σώμα και οδηγεί στην ολοκλήρωση του γεύματος, με αποτέλεσμα το άτομο να συνεχίζει να τρώει χωρίς στην πραγματικότητα να πεινάει.

Ακόμα, έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια της τηλεθέασης ένα άτομο είναι πιο επιρρεπές στο να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, όπως είναι τα τρόφιμα πλούσια σε λίπος και τα γλυκά. Τέλος, τα άτομα που τρώνε βλέποντας τηλεόραση τείνουν επίσης να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής στα επόμενα γεύματα.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση γευμάτων βλέποντας τηλεόραση συνδέεται με αυξημένη πρόσληψη τροφής και θερμίδων όχι μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων αλλά και στα επόμενα γεύματα και ως εκ τούτου ενδέχεται να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην αύξηση του σωματικού βάρους. Συνεπώς, μία σωστή πρακτική για τον έλεγχο της διατροφής αλλά και για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι να καταναλώνουμε τα γεύματά μας απερίσπαστοι, κλείνοντας την τηλεόραση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr