Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, φαίνεται ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, συγκριτικά με
τις γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Μια ομάδα επιστημόνων του οργανισμού Cancer Research UK θέλησε να εξετάσει με ποιο τρόπο επηρεάζει η παχυσαρκία τον εφ’ όρου ζωής κίνδυνο εμφάνισης 7 διαφορετικών μορφών καρκίνου, που, οισοφάγου, ενδομητρίου, νεφρών και χοληδόχου κύστης. έχουν συσχετισθεί στο παρελθόν με το σωματικό βάρος: μαστού (μετεμμηνοπαυσιακά), εντέρου, παγκρέατος.

Συνολικά, υπολογίστηκε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες εμφανίζουν 41% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ενός από τους παραπάνω τύπους καρκίνου, συγκριτικά με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους. Με άλλα λόγια, σε ένα σύνολο 1.000 παχύσαρκων γυναικών εκτιμάται ότι 274 θα διαγνωσθούν με κάποια μορφή καρκίνου που συνδέεται με το σωματικό βάρος, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός σε δείγμα 1.000 γυναικών φυσιολογικού βάρους είναι 194.

Αναφορικά με κάθε μία από τις 7 μορφές καρκίνου, η εκτίμηση της αύξησης του κινδύνου σε παχύσαρκες γυναίκες, συγκριτικά με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους διαμορφώθηκε ως εξής: μαστού (μετεμμηνοπαυσιακά) +25%, παγκρέατος +31%, εντέρου +32%, νεφρών +78%, χοληδόχου κύστης +100%, ενδομητρίου +131% και οισοφάγου +133%.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης έρχονται να προστεθούν στο αυξανόμενο σύνολο της βιβλιογραφίας που τονίζει τη σημασία του σωματικού βάρους ως παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου εξαρτάται από το συνδυασμό των γονιδίων, του περιβάλλοντος και άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής, πολλοί από τους οποίους μπορούν να τροποποιηθούν. Η παροχή βοήθειας στον πληθυσμό, προκειμένου να κατανοήσει με ποιο τρόπο μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αντιμετώπισή της.

Κλείνοντας, αναφέρει πως η υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών, όπως η αποχή από το κάπνισμα, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η ισορροπημένη διατροφή και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αποτελούν ευκαιρία για τον καθένα από εμάς να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν αποτελούν εγγύηση, εν τούτοις στρέφουν τις πιθανότητες με το μέρος μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr