Δείτε πώς θα προστατέψετε τις βιταμίνες των τροφών και μαζί και την άμυνά σας

Η βιταμίνη C, τα αντιοξειδωτικά των τροφών, κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β κ.α., σχετίζονται με την καλύτερη λειτουργία και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας.
Για το λόγο αυτό σε περιόδους έξαρσης ιώσεων και κρυολογημάτων θα πρέπει καθημερινά να προσλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες. Τα περισσότερα από αυτά όμως τα συστατικά είναι πολύ ευαίσθητα στο φως και τον αέρα. Κατά συνέπεια, η εκτεταμένη έκθεση των φρούτων, των λαχανικών στο φως και τον αέρα, καταστρέφει ένα σημαντικό ποσοστό των βιταμινών τους. Για αυτό και οι ειδικοί του χώρου της διατροφής λένε : όταν στύβετε ένα χυμό πορτοκάλι ή κόβεται ένα φρούτο, μην το τρώτε μετά από μίση ώρα, γιατί καταστρέφεται ένα σημαντικό ποσοστό της βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών τους.

Άρα για να αποκομίζετε το μεγαλύτερο δυνατό βιταμινικό όφελος για το ανοσοποιητικό σας :


– Όταν στύβετε ένα χυμό πίνετε τον αμέσως.
– Όταν κόβετε και ξεφλουδίζετε ένα φρούτο ή λαχανικά φάτε τα αμέσως.
– Μην αφήνετε εκτεθειμένα τα φρούτα και τα λαχανικά στο φώς.
– Όταν τα φυλάσσετε καθαρισμένα ή/και κομμένα βάζετέ τα σε τάπερ ή τυλίγετέ τα με αδιαφανή σακούλα ή μεμβράνες.

Τελειώνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα συστατικά είναι όπως λέμε υδατοδιαλυτά και ευαίσθητά στη θερμοκρασία, γεγονός το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το μαγείρεμα τους. Για αυτό και τα ωμά λαχανικά είναι προτιμότερα από τα βρασμένα. Αν ωστόσο τα προτιμάτε βρασμένα, όπως π.χ. το μπρόκολο, θα πρέπει να θυμάστε ότι η παρασκευή στον ατμό είναι προτιμότερη από το σύνηθες βράσιμο.

Αν πάλι πρέπει να καταφύγουμε στο βράσιμο, θα πρέπει να θυμόμαστε να μην τα διατηρούμε στο νερό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί ως υδατοδιαλυτά θα περάσουν στο νερό και πιθανότατα στον νεροχύτη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr