Δείτε πως το διατροφικό λίπος σχετίζεται με  τη μετάσταση του καρκίνου

Ισπανοί ερευνητές πραγματοποίησαν ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη του καρκίνου σε αρχικό στάδιο, ανακαλύπτοντας μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την επέκταση της νόσου.
Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι το λίπος της δίαιτας πιθανόν να «συνεργάζεται» με την εν λόγω πρωτεΐνη, ευνοώντας την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μεταστατικά και μη-μεταστατικά κύτταρα από καρκινικούς όγκους ασθενών με διάφορες μορφές της νόσου, όπως μελάνωμα, καρκίνο στόματος, ωοθηκών, ουροδόχου κύστης, πνεύμονα και μαστού. Η εξέταση των κυττάρων οδήγησε σε ταυτοποίηση μιας πρωτεΐνης που φαίνεται να συμμετέχει στη διαδικασία της μετάστασης των καρκινικών κυττάρων.

Από την άλλη, μελετώντας την επίδραση του διαιτητικού λίπους στη δράση της παραπάνω πρωτεΐνης σε ποντίκια, διαπιστώθηκε πως ενδεχομένως να δρα επιβαρυντικά. Ειδικότερα, βρέθηκε ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος παρουσίασαν μεγαλύτερη εξάπλωση της νόσου και σχηματισμό μεγαλύτερων όγκων.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, τα παρατηρούμενα ευρήματα υποδεικνύουν πως υπάρχει σχέση που συνδέει την πρόσληψη λίπους με την πιθανότητα μετάστασης των καρκινικών κυττάρων. Συνεπώς, σχολιάζει, υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της παραπάνω σχέσης, ειδικότερα αν λάβει κανείς υπόψη την αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες.