Δείτε πώς το κάπνισμα επηρεάζει το μεταβολισμό μας

Ένα από τα πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους να διστάζουν να κόψουν το κάπνισμα είναι η πιθανή αύξηση του βάρους τους. Δυστυχώς συχνά έχουν δίκιο.
Οι καπνιστές μπορούν να τρώνε περισσότερο από τους μη καπνιστές και να ζυγίζουν λιγότερο. Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές τρώνε τουλάχιστον 350 θερμίδες την ημέρα περισσότερο από τους μη καπνιστές, ενώ στατιστικά ζυγίζουν λιγότερο.

Η σύγχρονη έρευνα έδειξε ότι το κάπνισμα αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 10%. Ο ποιο σημαντικός λόγος για τον οποίο όταν καπνίζουμε δεν παχαίνουμε είναι η δυνατότητα που μας παρέχει η νικοτίνη στο να μπλοκάρουμε την έκκριση της δραστήριας μορφής ενός ενζύμου που λέγεται λιποπρωτεϊνική λιπάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό του λίπους και την αποθήκευση του μέσα στα λιποκύτταρα Έτσι δεν έχουμε λιποαποθήκευση. Έτσι βλέπουμε τους καπνιστές να είναι αδύνατοι εξωτερικά και χωρίς λίπος στα λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού, αλλά αν μπορούσαμε να κοιτάξουμε μέσα τους θα βλέπαμε αποθήκευση λίπους στις αρτηρίες και στην καρδιά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι καπνιστές έχουν υψηλή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση, και φυσικά ρίσκο για καρδιακά νοσήματα.

Τι συμβαίνει όταν σταματήσουμε το κάπνισμα ; Το ένζυμο αποκτά δραστήρια μορφή, έτσι όλο το διαιτητικό προσλαμβανόμενο λίπος αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα, τα οποία γίνονται μεγαλύτερα και το βάρος μας αυξάνει.Η αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα μας, συνεπάγεται μείωση του μεταβολισμού, άρα και μείωση των αναγκών μας, όσο αφορά τις ημερήσιες θερμίδες.

Ο συνολικός ρυθμός των βιολογικών λειτουργιών μειώνεται περίπου 10%, το σώμα θα αναδιοργανωθεί με τα καινούργια δεδομένα, θα ομαλοποιήσει τις ισορροπίες και θα σταματήσει την αύξηση του βάρους, ενώ αν θέλαμε θα μπορούσαμε να αρχίσουμε την προσπάθεια μείωσης του βάρους.

Όσοι κόβουν το κάπνισμα, πρέπει να περιμένουν αύξηση 5- 7,5 κιλών ανά πακέτο που κάπνιζαν και φυσικά θα πάρει 6 μήνες έως 1 χρόνο για να αναδιοργανωθούν οι λειτουργίες του μεταβολισμού ώστε η μείωση του βάρους να είναι εφικτή.

Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που συμβάλει στην αύξηση του βάρους μόλις σταματάμε το κάπνισμα, είναι η αύξηση του φαγητού, που χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του καπνίσματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr