Η υπέρταση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Παράλληλα, έχει χαρακτηριστεί και ως «σιωπηλός εχθρός», καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο γιατρό όταν το πρόβλημα έχει πλέον επιδεινωθεί σημαντικά.

Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ποια χαρακτηριστικά και συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται στενά με την πιθανότητα ανάπτυξης υπέρτασης. Συνεπώς, άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» όσον αφορά στην εμφάνιση υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Από την άλλη, έχει φανεί πως η απώλεια βάρους, ακόμη και της τάξης των 5 κιλών, μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθυστερώντας μάλιστα την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής ή μειώνοντας τη δοσολογία των φαρμάκων.

Επομένως, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η σταδιακή απώλεια σε περιπτώσεις υπέρβαρου ή παχυσαρκίας, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης ή στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος. Τέλος, όταν η προσπάθεια απώλειας συνδυάζεται και με συστηματική άσκηση -υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού-, η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr