Είναι γνωστό ότι το νερό αποτελεί συστατικό ζωτικής σημασίας, απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, την εκτέλεση μεταβολικών αντιδράσεων και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η επαρκής κατανάλωση νερού είναι αναγκαία για την αναπλήρωση των αυξημένων απωλειών και την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων αφυδάτωσης.

Πέρα όμως από τον καταλυτικό του ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, το νερό θεωρείται «σύμμαχος» και στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι η κατανάλωση νερού μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, όπως κατά καιρούς υποστηρίζεται από διατροφικούς «μύθους», οι οποίοι δε στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη την αποδοτική λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ παράλληλα αποτρέπει την εμφάνιση δίψας, που πολλές φορές μπορεί να «μεταφραστεί» ως πείνα, οδηγώντας σε τσιμπολόγημα. Ακόμη, βοηθά και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, η οποία συχνά δυσκολεύει την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η επαρκής κατανάλωση νερού πράγματι αποτελεί σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης δίαιτας και θα πρέπει να επιδιώκεται σε καθημερινή βάση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr