Δίαιτα και θηλασμός

Μια νέα μητέρα έχει σίγουρα να αντιμετωπίσει πολλά «άγχη» σχετικά με τη φροντίδα του μωρού της.
Σε αυτά, έρχεται συχνά να προστεθεί και το άγχος των «κιλών της εγκυμοσύνης», τα οποία θέλει να χάσει το συντομότερο δυνατόν. Κατά πόσο όμως ενδείκνυται μια μητέρα να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος κατά την περίοδο του θηλασμού;

Στην πραγματικότητα, ο θηλασμός αυξάνει σημαντικά τις ενεργειακές απαιτήσεις της μητέρας, γεγονός που αν συνδυαστεί με ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, εξασφαλίζοντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η ίδια και το βρέφος που θηλάζει.

Σε γενικές γραμμές, η υιοθέτηση περιοριστικών διατροφικών σχημάτων και αυστηρών διαιτών θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς η υπερβολική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος ή ακόμη και να οδηγήσει σε πρόωρη διακοπή του θηλασμού.

Αντίθετα, οι θηλάζουσες μητέρες που επιθυμούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος θα πρέπει να συνδυάσουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο με ήπια αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, στοχεύοντας σε απώλεια της τάξης του 0,5-1 κιλού ανά εβδομάδα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr