Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, που συνδέεται με πολλαπλές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία του παιδιού, όπως ο αυξημένος
κίνδυνος εμφάνισης μεταβολικών νοσημάτων, υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη, οι διαταραχές του ύπνου, η κοινωνική απομόνωση και τα ψυχολογικά προβλήματα. Παράλληλα, τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά είναι πολύ πιθανό να διατηρήσουν το υπερβάλλον σωματικό βάρος και στην ενήλικο ζωή, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής. Συνεπώς, η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους γονείς.

Ωστόσο, στο θέμα της διαχείρισης του σωματικού βάρους, τα παιδιά δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «μικροί ενήλικες», ακολουθώντας δίαιτες αδυνατίσματος ή διατροφικά σχήματα περιοριστικού τύπου. Και αυτό γιατί, οι διατροφικές ανάγκες κατά την περίοδο της παιδικής ηλικίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αφού καλούνται να εξασφαλίσουν έναν υγιή και φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης. Έτσι, η υιοθέτηση μιας στερητικής δίαιτας σε αυτή τη φάση της ζωής, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και καθυστέρηση της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα, μπορεί να προωθήσει λανθασμένα μηνύματα σχετικά με τη διαμόρφωση της διαιτητικής συμπεριφοράς του παιδιού.

Επομένως, στο επίκεντρο της προσπάθειας ρύθμισης του βάρους ενός υπέρβαρου παιδιού θα πρέπει να βρίσκεται η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής και άσκησης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα να επιτευχθεί σταθεροποίηση του βάρους και σταδιακή μείωση του δείκτη μάζας σώματος, καθώς το παιδί ψηλώνει.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr