Διατροφή για γερό στομάχι

Το στομάχι αποτελεί ένα βασικό δείκτη του καθημερινού άγχους και στρες. Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι σήμερα οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα στρεσογόνες, καλό είναι να του φερόμαστε με αγάπη. Ας δούμε λοιπόν κάποια θέματα που αφορούν τη διατροφή σε σχέση με την καλή στομαχική υγεία.

1. Γιατί «βαρυστομαχιάζουμε» ;
Η υπερκατανάλωση σε τροφές πλούσιες σε λίπος (όπως γλυκά, κρέμες γάλακτος) και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, μειώνουν το ρυθμό γαστρικής κένωσης. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση φαγητού στο στομάχι. Επιπλέον, πολλές φορές ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε δυσκοιλιότητα, επιτείνοντας το πρόβλημα.

2. Όταν νιώθω «βαρύ» το στομάχι μου, είναι προτιμότερο να μην φάω την υπόλοιπη μέρα;
Αυτό είναι λάθος. Τα μικρά και συχνά γεύματα (ανά 3-4 ώρες) θα ηρεμήσουν το στομάχι μας, αρκεί να αποφύγουμε τις λιπαρές τροφές και να προτιμήσουμε τρόφιμα πλούσια κυρίως σε υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές ίνες (όπως μια σαλάτα εποχής με λίγο κοτόπουλο ή ζυμαρικά ολικής άλεσης με πράσινα λαχανικά).

3. Βοηθούν τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά τρόφιμα (π.χ. γιαούρτια) συμβάλουν στην καλύτερη πέψη της τροφής και διευκολύνουν την διέλευσή της, θωρακίζοντας την εντερική μας χλωρίδα. Σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών βοηθάει στη μείωση των ανεπιθύμητων εντερικών φουσκωμάτων και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

4. Θα με ανακουφίσει η Μαστίχα Χίου;
Μία από τις πιο σημαντικότερες θεραπευτικές δράσεις της μαστίχας σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως ακόμη και σε μικρή ποσότητα, η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος που οφείλεται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης. Επίσης, η μάσηση μαστίχας προκαλεί την έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασίας της πέψης και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού.

5. Υπάρχει τρόπος να προλάβω τη δυσπεψία;
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τροφές και συστατικά που επιδεινώνουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, όπως τα τηγανητά και λιπαρά γεύματα, τους πολλούς καφέδες (ειδικά όταν πίνονται με άδειο στομάχι), το αλκοόλ, τα καυτερά φαγητά, τα όξινα φρούτα (π.χ. πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι), τη σοκολάτα, υγρές τροφές (π.χ. σούπες και χυμούς), τις πίτες, τις ζύμες και τα κρουασάν (γιατί το φύλλο τους είναι δύσπεπτο και ερεθιστικό για το στομάχι). Επίσης, σημαντικό είναι να προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης και να τρώμε καθημερινά άφθονα φρούτα και λαχανικά.

6. Η σόδα τελικά είναι χωνευτική;
Η σόδα νομίζουμε ότι είναι χωνευτική λόγω του ανθρακικού που περιέχει. Στην πραγματικότητα, όμως, η κατανάλωσή της οδηγεί στην αραίωση των γαστρικών υγρών του στομάχου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πέψη. Επιπλέον, η σόδα συμβάλλει στη δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος στο στομάχι, δυσχεραίνοντας την πέψη για την οποία απαιτείται όξινο περιβάλλον στο στομάχι.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr