Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί τη βασική γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των λοιμώξεων. Η ομαλή λειτουργία του προϋποθέτει ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, επαρκή ύπνο και αποφυγή πρακτικών όπως το κάπνισμα και το έντονο στρες.

Σε ότι αφορά τη διατροφή, μερικά σημεία που αξίζει να προσέξετε αν σας ενδιαφέρει η εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι τα εξής:

• Θρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη σημασία είναι η βιταμίνη C, το λυκοπένιο, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή, η βιταμίνη Α και η πρόδρομη μορφή της (το β-καροτένιο), ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β6 και το φυλλικό οξύ), η βιταμίνη D, τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα καθώς και ορισμένα μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο.

• Τα προβιοτικά είναι ευεργετικοί μικροοργανισμοί και τα πρεβιοτικά άπεπτα συστατικά της τροφής. Και τα δύο βοηθούν στην διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγές προβιοτικών είναι το κεφίρ και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και πηγές πρεβιοτικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

• Η επαρκής υδάτωση του οργανισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία του ανοσοποιητικού, αφού συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων του σώματος (στόμα, μύτη, γαστρεντερικός σωλήνας), όργανα τα οποία αποτελούν τα κύρια μέσα οδού διαφόρων μικροβίων. Παράλληλα, το νερό χρησιμεύει σε διάφορες μεταβολικές λειτουργίες, στη μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στους ιστούς αλλά και στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Πηγή