Διατροφή για υγιή και λαμπερά μαλλιά

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», αυτό ισχύει και στην περίπτωση των μαλλιών.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιπποκράτη «Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας», οπότε οι πρώτες αλλαγές με τις οποίες μπορούμε να ξεκινήσουμε για να δυναμώσουμε τα μαλλιά μας (είτε έχουμε παρατηρήσει κάποια τριχόπτωσης, είτε όχι), είναι στη διατροφή μας.
 Mια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών αποτελεί το μοναδικό εγγυημένο μυστικό για πλούσια, γερά μαλλιά. Kάθε όργανο ή ιστός του σώματος έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να λειτουργεί σωστά.
Το ίδιο και η τρίχα. Επιλέγοντας, λοιπόν, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τροφές που «προτιμούν» τα μαλλιά μας, μπορούμε να διατηρήσουμε την τρίχα υγιή και να αυξήσουμε τον χρόνο ζωής της.

Πράσινο πιάτο
Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και των τριχών. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που καταναλώνουμε τα λαχανικά, γιατί το φυλλικό οξύ είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και κατά το μαγείρεμα καταστρέφεται ένα μέρος του. Γι’ αυτό, καλό είναι να καταναλώνουμε τα λαχανικά φρέσκα ή ελαφρώς μαγειρεμένα.

Kρέας, συκώτι και θαλασσινά σε πρώτο πλάνο.
H έλλειψη σιδήρου είναι ένα από τα κυριότερα αίτια που οδηγεί και σε τριχόπτωση. Κατά συνέπεια άτομα που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου θα πρέπει να ενισχύσουν τη διατροφή τους με πηγές σιδήρου. Καταναλώνοντας την απαραίτητη ποσότητα κρέατος, συκωτιού και θαλασσινών, τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με σίδηρο, απαραίτητο για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Επίσης, περιέχουν ψευδάργυρο, ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, που εμπλέκεται στη σύνθεση της κερατίνης και επομένως είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών

Η βιταμίνη της νεότητας
H βιταμίνη E έχει ονομαστεί «βιταμίνη της νεότητας», λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Eμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επομένως καθυστερεί τη «γήρανση» των μαλλιών. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με βιταμίνη C, η δράση της ενισχύεται. Την βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στο ελαιόλαδο και σε φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς, σε φυτικές μαργαρίνες.

Χρωματιστές πιπεριές
Oι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Παράλληλα, έχει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας έτσι τη γήρανση των μαλλιών. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι επίσης το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το μωβ λάχανο, τα λαχανάκια Bρυξελλών, η πατάτα, οι λιαστές ντομάτες, οι φράουλες, τα ακτινίδια και όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ).

Zoom στα γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) είναι πλούσια σε βιταμίνη A, η οποία είναι απαραίτητη για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Από τη συγκεκριμένη βιταμίνη εξαρτάται η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας, ενώ η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα κάνει εύθραυστα. Βιταμίνη A βρίσκουμε επίσης στο συκώτι, τα αυγά και το βούτυρο. H β-καροτίνη (την οποία μετατρέπει το σώμα σε βιταμίνη A, όταν ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα) είναι επίσης σημαντική, αφού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνοντας τη γήρανση της τρίχας. Την βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως το καρότο, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Κυριότερες πηγές :

Βιοτίνη Πηγές : Αρακάς, μπανάνα, βρώμη και άλλα δημητριακά, συκώτι, κρόκος αυγού, καλαμπόκι.

Νιασίνη (Β3) Απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας και την πραγματοποίηση των αντιδράσεων μεταβολισμού.Πηγές: Σγουρό λάχανο, σιτηρά και καλαμπόκι, βρώμη, κρέας, συκώτι, γάλα, αυγό, μπίρα.

Παντοθενικό οξύ (Β5) Πηγές : Λοβοφόρα λαχανικά (παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι), δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, γάλα.

Θειαμίνη (Β1) Πηγές : Λοβοφόρα λαχανικά (παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι), δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, χοιρινό, συκώτι, πουλερικά.

Ριβοφλαβίνη (Β2) Πηγές : Σγουρό λάχανο, αρακάς, φασόλια, πίτουρο, σπόροι σιταριού, ρύζι, γάλα και γαλακτοκομικά, συκώτι, κρέας, αυγά, θαλασσινά.

Βιταμίνη (Β6) Πηγές : Φύτρο σταριού, Σγουρό λάχανο, λοβοφόρα λαχανικά (παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι), μπανάνα, καλαμπόκι, χοιρινό, πουλερικά, συκώτι, ψάρι, μπίρα.

Πέρα όμως από τα «κλασικά» διατροφικά συστατικά που εμπλέκονται στην υγεία της τρίχας, σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν τις κατεχίνες και την ταυρίνη, ως πολύτιμους αρωγούς ενάντια στην «εκφύλιση» της τρίχας.
Η ταυρίνη, ένα φυσικό αμινοξύ, υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στους μύες, στον εγκέφαλο και στην καρδιά και παίζει καθοριστικό ρόλο στο νευρικό σύστημα, στη θερμορύθμιση και στην ενδογενή διαδικασία αποτοξίνωσης.
Μελέτες δείχνουν ότι εμποδίζει την παραμόρφωση του βολβού της τρίχας, συνεισφέροντας μέγιστα στην καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής.
Καλές πηγές ταυρίνης είναι τα φύκια, τα θαλασσινά και τα ψάρια.
Οι κατεχίνες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, τις βρίσκουμε στο φυτικό βασίλειο (τσάι, σπόροι σταφυλιού, κλπ) και φαίνεται πως ενισχύουν την μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr