Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Hypertension, δείχνει πως η υπερκατανάλωση αλατιού έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινές είναι κατά τα άλλα οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 4.680 ενήλικες, ηλικίας 40-59 ετών. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, ενώ πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ύψους, βάρους και αρτηριακής πίεσης καθώς και λήψη δείγματος ούρων.

Συνολικά, η μεγαλύτερη κατανάλωση νατρίου βρέθηκε να συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ακόμη και σε άτομα που κατανάλωναν αυξημένα ποσά καλίου και άλλων θρεπτικών συστατικών που έχουν συσχετισθεί με καλύτερη ρύθμιση της πίεσης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν τη σημασία της μείωσης του αλατιού. Παλιότερα, οι ειδικοί θεωρούσαν πως η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενδεχομένως «διόρθωνε» σε ένα βαθμό την αρνητική επίδραση της αυξημένης πρόσληψης νατρίου.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι ο περιορισμός του αλατιού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ακόμη και όταν η διατροφή του ατόμου είναι υγιεινή και ισορροπημένη. Κλείνοντας, προτρέπει τη βιομηχανία τροφίμων να περιορίσει τη χρήση αλατιού στα τυποποιημένα τρόφιμα, από τα οποία προέρχεται μεγάλο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr