Διατροφή και αντιμετώπιση της ουλίτιδας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Periodontology, δείχνει πως η κατανάλωση δίαιτας που βασίζεται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, πιθανόν να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 30 εθελοντές με ουλίτιδα, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας ακολούθησαν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης και πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες C και D, αντιοξειδωτικά, και φυτικές ίνες, για διάστημα 4 εβδομάδων. Οι υπόλοιποι εθελοντές δεν πραγματοποίησαν κάποια αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ όλοι διέκοψαν τη χρήση νήματος και άλλων εργαλείων για τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών.

Συνολικά, αν και δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη συγκέντρωση πλάκας μεταξύ των δύο ομάδων, η δίαιτα που ακολούθησε η πρώτη ομάδα φάνηκε να συνδέεται με στατιστικά σημαντική μείωση της αιμορραγίας των ούλων. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα βιταμίνης D και μείωση του σωματικού βάρους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως οι οδοντίατροι ίσως θα πρέπει να αξιολογούν τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών με ουλίτιδα, καθώς είναι πιθανό το πρόβλημα να επιδεινώνεται από την κατανάλωση ενός δυτικού-τύπου διατροφικού προτύπου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr