Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στις 14 Νοέμβρη, αξίζει να αναφέρουμε ορισμένες διατροφικές συμβουλές για τη νέα αυτή μάστιγα που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Ένα μεγάλο θέμα είναι πως συχνά ο διαβήτης τύπου 2 παραμένει ασυμπτωματικός. Στην πραγματικότητα κάποιος μπορεί να έχει διαβήτη τύπου 2 για χρόνια και να μην το γνωρίζει. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συχνή μορφή διαβήτη που εμφανίζεται σε πιο προχωρημένη ηλικία από το διαβήτη τύπου 1 και έχει αιτιολογία που σχετίζεται με το ιστορικό της οικογένειας και τον τρόπο ζωής (παχυσαρκία, κακή διατροφή, καθιστική ζωή).

Στόχος στη θεραπεία του διαβήτη είναι να διατηρούνται τα επίπεδα γλυκόζης όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Μερικές πρακτικές συμβουλές για άτομα με προδιάθεση ή εγκατεστημένο διαβήτη τύπου 2 είναι οι εξής:

• Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Μην μένετε πολλές ώρες νηστικοί.

• Μοιράζετε τους υδατάνθρακες μέσα στην ημέρα και συνδυάζετε τους πάντα με κάποια πηγή πρωτεΐνης ή με φυτικές ίνες.

• Προτιμάτε πηγές σύνθετων υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά, μακαρόνια και ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, όσπρια) και αποφεύγετε τους απλούς υδατάνθρακες (γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς) και τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, τις πίτες κλπ.

• Επιλέγετε άπαχο κρέας, τρώτε πουλερικά χωρίς την πέτσα και δύο γεύματα ψαριού την εβδομάδα εκ των οποίων το ένα να είναι κάποιο λιπαρό ψάρι (σαρδέλες, σολωμός κλπ).

• Αποφεύγετε συσκευασμένα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (μπισκότα, κρουασάν, αλμυρά σνακ κλπ).

• Ασκηθείτε σε τακτική βάση. Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή