Διατροφή και λίπος στο συκώτι

Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι, που αναφέρεται ως μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος, αποτελεί μια συχνή διαταραχή, που συνήθως συνυπάρχει με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο ή άλλους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Η σοβαρότητά της μπορεί να ποικίλει, ξεκινώντας από απλή στεάτωση και φτάνοντας έως την εμφάνιση στεατοηπατίτιδας, που συνοδεύεται από φλεγμονή και καταστροφή των ηπατοκυττάρων και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη σοβαρότερες επιπλοκές όπως η κίρρωση του ήπατος και ο καρκίνος.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στις περισσότερες περιπτώσεις συστήνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες. Ειδικότερα, καθώς η διαταραχή εμφανίζεται συχνά ως επακόλουθο της παχυσαρκίας, σημαντικό βήμα είναι η μείωση σωματικού βάρους, η οποία ωστόσο θα πρέπει να επέλθει σταδιακά, καθώς η απότομη απώλεια μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά.

Όσον αφορά στις διατροφικές επιλογές, τα άτομα με λιπώδη διήθηση του ήπατος θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων, καταναλώνοντας άπαχες πηγές πρωτεΐνης, επιλέγοντας γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά χαμηλών λιπαρών και αποφεύγοντας τα έτοιμα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Παράλληλα, συστήνεται η μείωση των απλών υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη, το μέλι, οι μαρμελάδες και τα τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά.

Αντίθετα, θα πρέπει να προτιμώνται οι πηγές σύνθετων υδατανθράκων, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, και να ενισχυθεί η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η αποφυγή ή μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr