Διατροφή και σπυράκια.. Υπάρχει σχέση;

Η ακμή είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Παρόλο που κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα ανάλογα με την αιτία και τη βαρύτητα της, υπάρχουν ορισμένες βασικές συμβουλές διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της ακμής:

• Κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και άπαχων πηγών πρωτεΐνης και αποφυγή “γρήγορου” φαγητού και τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Έτσι εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμινών C, Ε και Α, αντιοξειδωτικών και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που ενισχύουν την καλή υγεία του δέρματος, περιορίζουν τη φλεγμονή και μειώνουν την παραγωγή σμήγματος.

• Περιορισμός τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής, πιθανώς δίνοντας ‘τροφή’ στα βακτήρια που αναπτύσσονται στο δέρμα. Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι το λευκό ψωμί, το ρύζι, πολλά δημητριακά πρωινού, τα γλυκά, το μέλι, τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων κλπ.

• Μικρά και συχνά γεύματα. Όπως και η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα μικρά και συχνά γεύματα εξασφαλίζουν σταθερά επίπεδα γλυκόζης αίματος, προλαμβάνοντας πιθανώς την έξαρση της ακμής.

• Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα με την εμφάνιση ακμής, χωρίς ωστόσο η σχέση αυτή να έχει επιβεβαιωθεί.

• Σοκολάτα: παρόλο που συχνά ακούγεται ότι η κατανάλωση σοκολάτας επιβαρύνει την ακμή, στην πραγματικότητα πρόκειται για μύθο. Η συσχέτιση ενδεχομένως έχει προέλθει από τις ορμονικές διαταραχές που αποτελούν αίτιο εμφάνισης ακμής και συχνά συνοδεύονται από την κατανάλωση σοκολάτας. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση σοκολάτας όπως και άλλων τροφών πλούσιων σε λιπαρά και λίπος θα πρέπει να αποφεύγεται.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή