Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cardiology, αναδεικνύει τα οφέλη τριών «υγιεινών» διατροφικών προτύπων, για την υγεία της καρδιάς.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 150 ενήλικες, ηλικίας 53,6 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι είχαν υπέρταση, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμιά από τις οποίες ακολούθησε ένα διαφορετικό διατροφικό πρότυπο.

Η πρώτη δίαιτα βασίστηκε στο πρότυπο της δίαιτας DASH, έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Στη δεύτερη δίαιτα το 10% των υδατανθράκων αντικαταστάθηκε από πρωτεΐνη και στην τρίτη δίαιτα το 10% των υδατανθράκων αντικαταστάθηκε από ακόρεστα «καλά» λιπαρά, προερχόμενα από ψάρια, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο. Και οι τρεις δίαιτες είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν καθεμιά από τις παραπάνω δίαιτες για 6 εβδομάδες.

Συνολικά, και οι τρεις τύποι δίαιτας συσχετίσθηκαν με άμεση βελτίωση των δεικτών φλεγμονής, χωρίς κάποια από αυτές να προσφέρει μεγαλύτερο όφελος έναντι των υπολοίπων. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μπορεί να επιφέρει πολύ γρήγορα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, χωρίς να παίζει ρόλο η ακριβής σύσταση σε μακροθρεπτικά συστατικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrtofis.gr