Διατροφή και  άσκηση στην εγκυμοσύνη μειώνουν την πιθανότητα καισαρικής τομής

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει πως οι έγκυοι που υιοθετούν ένα υγιεινό διαιτολόγιο συνήθειες και ασκούνται συστηματικά έχουν μικρότερη πιθανότητα να γεννήσουν με καισαρική τομή, να αυξήσουν κατά πολύ το σωματικό τους βάρος και να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερες από 12.000 εγκύους, που συμμετείχαν σε 36 μελέτες από 16 διαφορετικές χώρες.

Στόχος των εν λόγω μελετών ήταν να εξετάσουν την επίδραση της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης σακχαρούχων ροφημάτων, η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών και η ενίσχυση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, και της συστηματικής άσκησης μέτριας έντασης, στην υγεία και το σωματικό βάρος των εγκύων.

Συνολικά, ο συνδυασμός της υιοθέτησης των παραπάνω διατροφικών συνηθειών με συστηματική άσκηση μέτριας έντασης φάνηκε να συνδέεται με μικρότερη πρόσληψη βάρους κατά 0,7 κιλά, 10% χαμηλότερη πιθανότητα τοκετού με καισαρική τομή και 24% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Από την άλλη, η άσκηση δε φάνηκε να σχετίζεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών στο βρέφος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, καθώς οι μέλλουσες μητέρες συχνά φοβούνται πως η άσκηση είναι επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη και συνεπώς θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις συστάσεις που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας στις εγκύους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr