Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στο International Stroke Conference 2013 της American Stroke Association φάνηκε ότι η υιοθέτηση μιας δυτικού τύπου διατροφής μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως όρισαν και οι ερευνητές η δυτικού τύπου δίαιτα περιλαμβάνει την υψηλή κατανάλωση τροφίμων όπως το τηγανητό κοτόπουλο, τα τηγανητά ψάρια, οι τηγανητές πατάτες, το μπέικον, το ζαμπόν, τα εντόσθια και τα ζαχαρούχα ποτά. Μάλιστα, τα τηγανητά τρόφιμα εκτός από το ότι είναι υψηλά σε λίπος τείνουν να είναι υψηλά και σε αλάτι.

Όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκαν οι επιστήμονες υπήρχαν τρείς μείζονες παράγοντες που έκαναν τη δυτικού τύπου δίαιτα να αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και αυτοί ήταν τα λιπαρά τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη, τα ζαχαρούχα ποτά που φάνηκε να συνδέονται με το διαβήτη και τα αλμυρά τρόφιμα που φάνηκε να οδηγούν σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 20.000 ενηλίκων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι:

• Η συχνότητα εγκεφαλικού ήταν ευθέως ανάλογη με το κατά πόσο οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια δυτικού τύπου δίαιτα.

• Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τρόφιμα του δυτικού προτύπου έξι φορές την εβδομάδα είχαν περίπου 41% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν περίπου μια φορά το μήνα.

• Εκείνοι των οποίων οι δίαιτες ήταν οι υψηλότερες σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από ότι εκείνοι των οποίων οι δίαιτες ήταν οι χαμηλότερες σε αυτά τα τρόφιμα.

Η παρούσα μελέτη κάνει σαφείς τις επιπτώσεις της δυτικού τύπου δίαιτας στα αγγεία του εγκεφάλου μας, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για αποφυγή των τροφίμων της.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr