Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια διαταραχή που αφορά και τους άνδρες και τις γυναίκες.

Αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες εμφάνισης προβλημάτων με την καρδιά και τα αγγεία μας, για αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Προς την κατεύθυνση αυτή οι συνήθειες διατροφής παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης. Τι πρέπει να κάνει λοιπόν διατροφικά κάποιος ο οποίος έχει υψηλή χοληστερόλη;

1.Επιλέξτε τα σωστά λιπαρά. Δώστε έμφαση στην επιλογή «καλών» λιπαρών, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια. Ταυτόχρονα, περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανιτά τρόφιμα και τα γεύματα τύπου φαστφούντ.

2.Ενισχύστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Καταναλώστε καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών, προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης και φροντίστε για την τακτική κατανάλωση οσπρίων. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης.

3.Βάλτε στη διατροφή σας τις β γλυκάνες. Οι β – γλυκάνες αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, που βρίσκονται στα τρόφιμα, με κυριότερες πηγές της το κριθάρι και τη βρώμη. Τα τελευταία χρόνια έχουν συσχετιστεί με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση β-γλυκανών κυρίως από βρώμη και κριθάρι, ασκεί σημαντικότατη καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα τρόφιμα (με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία) τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3g β-γλυκάνης από βρώμη και κριθάρι σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή. Ένα αγαπημένο για παράδειγμα σνακ είναι τα γνωστά μας Cream Crackers Παπαδοπούλου με β γλυκάνη από κριθάρι και βρώμη. Μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό σύμμαχο στη μάχη για τη μείωση της χοληστερόλης. Κάθε μερίδα τεσσάρων Cream Crackers Παπαδοπούλου με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr