Διατροφική επαναφορά μετά τις διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές φτάνουν σιγά-σιγά στο τέλος τους, αφήνοντας σε πολλούς από εσάς κάποια «παραπανίσια» κιλά.
Αυτό βέβαια, δεν είναι λόγος για να ξεκινήσετε άμεσα την αναζήτηση της καλύτερης δίαιτας «εξπρές», που θα σας βοηθήσει να τα ξεφορτωθείτε γρήγορα και αποτελεσματικά…

Η επαναφορά στις συνήθειες της καθημερινότητας είναι μια καλή ευκαιρία να θέσετε μερικούς στόχους για τις διατροφικές σας επιλογές, που θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να χάσετε τα «κιλά των διακοπών», αλλά και να υιοθετήσετε ένα πιο ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, αποκομίζοντας ταυτόχρονα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία και το σωματικό σας βάρος.

Παρακάτω θα βρείτε 5 βήματα που θα σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ισορροπημένο πρωινό. Συνδυάστε γαλακτοκομικά προϊόντα με προϊόντα δημητριακών και φρούτα και καταναλώστε καθημερινά ένα υγιεινό πρωινό γεύμα, το οποίο θα σας προμηθεύσει με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αλλά και την ενέργεια που χρειάζεστε για το ξεκίνημα της μέρας. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωινού θα σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα το αίσθημα πείνας και κορεσμού, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση τροφής στα επόμενα γεύματα.

Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα. Προγραμματίστε τρία κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και κατ’ επέκταση του αισθήματος πείνας. Σκεφτείτε πως αν παραμένετε νηστικοί για πολλές ώρες, οι πιθανότητες να καταναλώσετε ελεγχόμενη ποσότητα τροφής στο επόμενο γεύμα σας δε θα είναι με το μέρος σας…

Επιλέξτε υγιεινά ενδιάμεσα σνακ. Προτιμήστε τρόφιμα που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας φορτώσουν με πολλές θερμίδες, όπως φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), λαχανικά, γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Αποφύγετε «ανθυγιεινές» επιλογές όπως μπισκότα, κέικ, έτοιμα αρτοσκευάσματα, γλυκά ή αλμυρά σνακ.

Δώστε προσοχή στα ροφήματά σας. Προτιμήστε το νερό ως κύριο ρόφημα και θυμηθείτε πως ροφήματα όπως τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά και οι χυμοί με προσθήκη ζάχαρης, εκτός από ενυδάτωση προσφέρουν και αρκετές θερμίδες. Επιπλέον, επιλέξτε προσεκτικά το είδος καφέ που καταναλώνετε καθημερινά, καθώς η θερμιδική του αξία ενδεχομένως να αυξάνεται σημαντικά ανάλογα με την ποσότητα ζάχαρης, γάλακτος ή κρέμας που μπορεί να περιέχει.

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Επιλέξτε ένα είδος άσκησης που σας αρέσει, είτε αυτό είναι ένας γρήγορος περίπατος ή κάποιο άθλημα, και αφιερώστε τουλάχιστον 30 λεπτά σε αυτό, για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Ακόμη προτιμήστε το περπάτημα, αντί για το αυτοκίνητο, όταν διανύετε κοντινές αποστάσεις και περιορίστε το συνολικό χρόνο που αφιερώνετε σε καθιστικές δραστηριότητες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr