Η διατροφική αξία του σύκου

Ο Αύγουστος, εκτός από μήνας διακοπών, είναι και η περίοδος που απολαμβάνουμε ένα ιδιαίτερο και θρεπτικό φρούτο. Ο λόγος βέβαια για το σύκο, που με τη χαρακτηριστική του γεύση φέρνει γλυκές αναμνήσεις από τα

καλοκαίρια στο χωριό. Παράλληλα, αποτελεί ένα φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, αφού περιέχει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Ειδικότερα, τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, γι’ αυτό άλλωστε και συστήνονται συχνά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε διάφορα αντιοξειδωτικά συστατικά, ενισχύοντας έτσι την ικανότητα των οργανισμού να «καταπολεμά» το οξειδωτικό στρες.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα σύκα έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως «απαγορεύεται» η κατανάλωσή τους από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, όπως συχνά υποστηρίζεται. Στην πραγματικότητα, απαιτείται απλά λίγο μεγαλύτερη προσοχή στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης.

Τέλος, το ίδιο ισχύει και για ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς τα σπόρια που περιέχουν τα σύκα, μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr