Διατροφική Ορθορεξία.. Νέα τάση ή διατροφική διαταραχή;

Η ορθορεξία είναι η νέα διατροφική τάση της εποχής μας, πίσω από την οποία κρύβεται η ανάγκη για τον απόλυτο έλεγχο – αν όχι της ζωής, τουλάχιστον της τροφής!

Αφορά την εμμονή στην κατανάλωση «καθαρού» φαγητού. Αρχικά οι προθέσεις του ορθορεξικού είναι θεμιτές.
 Ξεκινά να προσέχει περισσότερο τη διατροφή του για το καλό της υγείας του, για να αντιμετωπίσει μια ασθένεια ή για να χάσει βάρος. Σταδιακά όμως, η δίαιτα γίνεται το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του και τον απομονώνει από τους γύρω του.
Ο ορθορεξικός αποκλείει από τη διατροφή του τα τρόφιμα που δεν θεωρεί αγνά (π.χ., επειδή έχουν παρασιτοκτόνα, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά) και ανησυχεί υπερβολικά για τον τρόπο επεξεργασίας κάθε τροφίμου (π.χ. ακόμη και του παστεριωμένου γάλακτος).

Τελικά δεν ασχολείται παρά μόνο με το ημερήσιο μενού του. Μέσα από τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής του, νιώθει ότι έχει και τον έλεγχο της ζωής του.

Η εμμονή αυτή μπορεί να οδηγήσει βαθμιαία σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις και σε σοβαρή απώλεια βάρους.
Δεδομένης της αποφυγής πολλών τροφίμων, της αναγκαστικής μείωσης του αριθμού των γευμάτων και της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων στα εναπομείναντα γεύματα, η ορθορεξία μπορεί τελικά να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία.

Ωστόσο διαφέρει από την ανορεξία ή τη βουλιμία, καθώς ενώ ο βουλιμικός και ο ανορεκτικός ασχολούνται με την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν, ο ορθορεξικός παθιάζεται με την ποιότητά της.

Γενικότερα όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι μια υπό διερεύνηση διατροφική διαταραχή για την οποία δεν υπάρχουν ακόμη σαφή διαγνωστικά κριτήρια και αιτιολογία.
Το διατροφικό προφίλ του ορθορεξικού πάντως – ενασχόληση με την υγιεινή διατροφή και το μαγείρεμα, με τα light προϊόντα και τις θερμίδες – έχει πολλά κοινά με αυτό του ανορεκτικού και του βουλιμικού ατόμου.

Εκτιμάται επίσης ότι ο ορθορεξικός κυριαρχείται από ένα συναίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν προηγηθεί επανειλημμένες προσπάθειες απώλειας βάρους και συχνής ενασχόλησης με δίαιτες.
 Επιπλέον δεν είναι αμελητέος ο ρόλος των ΜΜΕ ως προς τον τρόπο που προβάλλουν τις αρετές της υγιεινής διατροφής, καθώς και τα διατροφικά σκάνδαλα που ξεσπούν κατά καιρούς.

Μα είναι κακό να προσέχει κανείς τη διατροφή του, ίσως αναρωτηθείτε. Όχι βέβαια.
Το πρόβλημα δημιουργείται όταν φτάνει κανείς στα άκρα.
Μην ξεχνάτε ότι το μέτρο είναι το κλειδί της υγιεινής διατροφής.
Γι’ αυτό και οι όποιες αλλαγές στο διαιτολόγιό σας, ούτως ώστε να γίνει πιο υγιεινό, πρέπει να γίνονται ήπια και πάντα σύμφωνα με το γούστο σας.
Η υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να σας στερεί την απόλαυση του φαγητού ή να σας απομακρύνει από τους φίλους σας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr