Δίαιτα : Πάλι τα ίδια λάθη κάνετε;

Δεν μπορεί πάντα να γίνονται τα ίδια λάθη ξεκινώντας δίαιτα μετά από διακοπές ή άλλες περιστάσεις. Επειδή όμως μπορεί εύκολα να ξεχνάτε γιατί απέτυχε η προηγούμενή σας προσπάθεια, ας ξαναθυμηθούμε τι πάει συνήθως στραβά.

1) Η δίαιτα του περιοδικού ή της γειτόνισσας
Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Η δίαιτα που έκανε τη φίλη σας συλφίδα, μπορεί εσάς να σας κρατήσει στα ίδια κιλά. Η σωστή δίαιτα πρέπει να σχεδιάζεται και να προσαρμόζεται στα μέτρα του καθενός μας, από ειδικό, που θα μας φτιάξει ένα διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στις συνήθειες μας, τον τρόπο ζωής μας, τις προτιμήσεις κι επιθυμίες μας σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις του οργανισμού μας.

2) Λάθος στόχοι
Να έχετε στο μυαλό σας, από την αρχή, ότι «φασούλι το φασούλι… αδειάζει το σακούλι». Δεν γίνεται να χάσετε 10 κιλά σε δέκα μέρες. Ακόμα κι να γίνει (πράγμα απίθανο) θα ξαναπάρετε τα ίδια ή και περισσότερα. Το μόνο που θα καταφέρετε, όταν προσπαθείτε να χάσετε απότομα πολλά κιλά, είναι να αφυδατώνετε την επιδερμίδα και γενικά τον οργανισμό σας αφού αυτό που χάνετε είναι μόνο υγρά και πολλές φορές μυϊκή μάζα. Μια απώλεια 3-4 κιλά το μήνα είναι η καλύτερη κι η πιο ασφαλής. Βάλτε ως στόχο το 1 κιλό την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο είναι σίγουρο ότι χάνετε λίπος κι όχι υγρά και πολύ μυϊκό ιστό.

3) Ο τρόμος της ζυγαριάς
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το καθημερινό ζύγισμα. Μην ανεβαίνετε συνέχεια στη ζυγαριά. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αγχωθείτε και να απογοητευθείτε. Το βάρος σας μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις που οφείλονται στον έμμηνο κύκλο ή ακόμα και στην κατανάλωση υγρών και αλατιού που κάνατε τη συγκεκριμένη μέρα. Μια φορά την εβδομάδα είναι ό,τι καλύτερο, για να κρατάτε τον έλεγχο. Μην ξεχνάτε ακόμα, ότι καλύτερος εκτιμητής για το πώς πηγαίνει η δίαιτα είναι τα ίδια σας τα ρούχα. Από το πώς σας εφαρμόζουν θα καταλάβετε αν έχετε χάσει ή έστω, έχετε ξεφουσκώσει.

4) Κόβετε γεύματα
Την ώρα που ο χρυσός κανόνας της κάθε δίαιτας είναι πολλά και συχνά μικρογεύματα μέσα στη μέρα Στην προσπάθειά σας να βγάλετε από πάνω σας όσο πιο γρήγορα γίνεται τα περιττά κιλά, παραλείπετε γεύματα, με πρώτο «θύμα» συνήθως, το πρωινό. Έτσι όμως θα πεινάτε όλη τη μέρα, με αποτέλεσμα ένα συνεχές τσιμπολόγημα, που δεν σας χορταίνει, αλλά σας προσθέτει θερμίδες. Η στέρηση οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μας, πράγμα που μας δημιουργεί ατονία και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πολύ γεμάτο πιάτο.
 Επιπλέον, όταν περιμένετε να φάτε το βραδύ, η πείνα θα είναι τόσο μεγάλη που και δεν θα έχετε το μυαλό για υγιεινές επιλογές, και το τσιμπολόγημα θα … πάει σύννεφο μέχρι να ετοιμαστεί το βραδινό Τα μικρογεύματα, αντίθετα, ελέγχουν την πείνα και βοηθούν να χάσετε βάρος. Κρατάνε την υψηλή ταχύτητα του μεταβολισμού, κυρίως αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Μια καλή επιλογή για κάτι τέτοιο (στη μέση του πρωινού ή το απόγευμα) μπορεί να είναι μια μπάρα δημητριακών, ένα φρούτο, λίγοι ξηροί καρποί ή ένα γιαούρτι..
 Τέλος να προσθέσουμε τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας: Οι άνθρωποι που τρώνε μια φορά τη μέρα, και μάλιστα το βράδυ, παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα γκρελίνης, της ορμόνης, που προκαλεί την πείνα.

5) Μειώνετε τις ποσότητες.
Για να χάσετε πιο γρήγορα βάρος, ακολουθείτε στερητικές δίαιτες. Με λίγες θερμίδες όμως εκπαιδεύετε τον οργανισμό σας να επιβραδύνει τον ρυθμό του. Έτσι, μπορεί να «κολλήσετε» πολύ γρήγορα, αλλά ακόμα και αν φτάσετε το στόχο σας, όταν σταματήσετε τη δίαιτα, θα έχει συνηθίσει να δουλεύει πιο αργά, να καίει τις θερμίδες πιο αργά κι εσείς θα δείτε (με τρόμο) να παίρνετε πίσω όλο το βάρος που χάσατε . Μειώνοντας τις θερμίδες που παίρνετε (κυρίως από τις πρωτεΐνες) ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει μυϊκό ιστό, προκειμένου να συνεχίσει να αντεπεξέρχεται στις βασικές καθημερινές του λειτουργίες κι ανάγκες. Καθώς χάνεται , όμως, μυϊκή μάζα επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και καίει λιγότερες θερμίδες.

6) Όλο τα ίδια και τα ίδια
Ένας από τους χειρότερους εχθρούς κάθε δίαιτας. Στο κάτω κάτω πόσα βρασμένα κολοκυθάκια, για παράδειγμα, να αντέξει ένας άνθρωπος Η πιο σημαντική λεπτομέρεια, για να συνεχίσετε τη δίαιτα καιρό είναι : Ποικιλία, χρώμα και φαντασία στο πιάτο σας. Η δίαιτα σας μέσα στην εβδομάδα, πρέπει να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων. Τα θρεπτικά συστατικά της κάθε τροφής, τώρα σας χρειάζονται ακόμα πιο πολύ. Με αυτόν τον τρόπο ούτε θα βαρεθείτε ούτε θα δημιουργήσετε πρόβλημα στην υγεία σας.

7) Νιώθετε σύνδρομο στέρησης.
Ή μάλλον το δημιουργήσατε εσείς. Αυτή η λατρεία του απαγορευμένου θα σας κάψει… Κι όμως δεν χρειάζεται πλήρης αποκλεισμός της αγαπημένης σας τροφής ή λιχουδιάς, όσο παχυντική κι αν είναι. Εκείνο που χρειάζεται συνήθως είναι να τα δείτε με άλλο μάτι. Να μαγειρέψετε δηλαδή με διαφορετικό τρόπο το αγαπημένο σας φαγητό (π.χ. ψήστε στο γκριλ, αντί να τηγανίσετε τις μελιτζάνες) και φάτε μικρότερη μερίδα. Η φαντασία θα σας ανοίξει το δρόμο σε δεκάδες συνταγές. Ή φάτε μικρότερη ποσότητα από το αγαπημένο σας γλυκό, κατά προτίμηση όσο πιο νωρίς γίνεται μέσα στην ημέρα, για να το κάψετε πιο εύκολα.

8) Μειώσατε το νερό που πίνετε.
Ποιος ο λόγος; Το νερό χρειάζεται γιατί βοηθά να καθαρίσει ο οργανισμός από τις τοξίνες και να μην εμφανίσετε δυσκοιλιότητα. Πίνετε όσο πιο πολύ νερό μπορείτε. Τα 8 ποτήρια την ημέρα είναι ένας καλός αριθμός. Γενικά αυξήστε τα υγρά. Προσθέστε φυσικούς χυμούς, τσάι, καφέ – κατά προτίμηση φίλτρου ή εσπρέσσο, χωρίς ζάχαρη φυσικά.

9) Αρνείστε κάθε κοινωνική εκδήλωση ή πρόσκληση
Δίαιτα κάνετε, δε χριστήκατε νέος Ροβινσώνας Κρούσος. Ο φόβος της δύσκολης περίστασης, θα πείτε. Κι όμως . Προσαρμόστε τη δίαιτα στην καθημερινότητά σας. Κι ακόμα μην το κρατάτε μυστικό. Χρειάζεστε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση φίλων και συγγενών για να τα βγάλετε πέρα. Αν αρνείστε συνεχώς κάποια πρόσκληση για έξοδο, στο τέλος θα νιώσετε ότι είστε σε καταναγκαστικά έργα. Δεν είναι απαραίτητο να μην βγαίνετε, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τι θα παραγγείλετε . Έτσι θα πάρετε οπωσδήποτε σαλάτα, την οποία θα φάτε πρώτη ( για να σας χορτάσει αρκετά), χωρίς σως βέβαια . Μετά μπορείτε να συνεχίσετε με κρέας ή ψάρι ψητό ή έστω μαγειρευτό, χωρίς σάλτσες. Και την επόμενη μέρα φροντίστε να φάτε κάτι πιο ελαφρύ, κατά προτίμηση σαλάτα με λίγη πρωτεΐνη – κοτόπουλο, ψάρι, τόνο – χωρίς να… νηστέψετε για τιμωρία

10) Κάνατε μια «παρασπονδία» και θεωρείτε ότι καταστράφηκαν όλα. .
Μήπως ψάχνετε για δικαιολογίες Πόσα κιλά να σας πρόσθεσε αυτό το παραστράτημα Μάθετε να αντιμετωπίζετε και να διορθώνετε τις δύσκολες περιστάσεις. Όταν θα «ξεφύγετε» από τη δίαιτα σας, δείξτε ψυχραιμία, ανασυγκροτηθείτε και συνεχίστε . Αρκεί να μη συμβαίνει αυτό κάθε μέρα.

11)Υπερβάλετε στα llight προϊόντα
Δεν έχετε αφήσει ούτε μια συσκευασία με χαμηλά λιπαρά. Έχουν λιγότερες θερμίδες. Φυσικά. Στη μία μερίδα. Αν όμως φάτε περισσότερες ίσως καταλήξετε να έχετε επιβαρύνει τον οργανισμός σας με πιο πολλές θερμίδες, από ό,τι αν τρώγατε ένα… λιπαρότατο σνακ. Εξάλλου το λίπος χρειάζεται στον οργανισμό καθώς βοηθά στην απορρόφηση αντιοξειδωτικών ουσιών, δίνει γεύση στο φαγητό και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού. Απλώς εκείνο που χρειάζεται είναι να δώσετε έμφαση στα καλά λιπαρά που υπάρχουν σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί.

12) Απώλεια βάρους δεν σημαίνει μόνο μειώνετε το φαγητό
Δεν περπατάτε, δεν γυμνάζεστε. Αυξήστε την άσκησή σας. Η άσκηση επιταχύνει το μεταβολισμό και σας βοηθά να χάσετε περισσότερο λίπος. Επιπλέον τονώνει και κάνει πιο σφιχτό το σώμα σας. Η άσκηση μπορεί να χαρίσει αντοχή, δύναμη κι ευκινησία, αλλά κυρίως μια θετική εικόνα για το σώμα μας, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας κι έτσι να μας ωθήσει να συνεχίσουμε.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr