Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα ολοένα και περισσότερο αναζητάει στην ίδια τη φύση τρόφιμα τα οποία εμπεριέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Κάπως έτσι ξεκίνησε η λογική των superfoods.

Τα superfoods δεν είναι τίποτα άλλο από φυσικές τροφές, οι οποίες χάρη στα ιδιαίτερα διατροφικά τους χαρακτηριστικά παρέχουν οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η επιστημονική αυτή αναζήτηση έφερε τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο ένα ξεχωριστό δημητριακό που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα Αυτό είναι το δίκοκκο σιτάρι.

Το δίκοκκο σιτάρι είναι ένα δημητριακό που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο έντονου διατροφικού ενδιαφέροντος. Δείγματα του έχουν βρεθεί σε έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του Ελλαδικού χώρου στη Μικρά Ασία καθώς και σε άλλους ελληνικούς προϊστορικούς οικισμούς.

Το δίκοκκο σιτάρι ή όπως επιστημονικά ονομάζεται Triticum turgidum ssp. dicoccum ανήκει στο γένος Dicoccoidea. Αποτελείται από 2 σπόρους οι οποίοι καλύπτονται από ένα σκληρό περίβλημα που δεν απομακρύνεται κατά το θερισμό και έτσι ο καρπός του παραμένει ‘’ντυμένος’’ και προστατευμένος διατηρώντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του. Ας δούμε όμως ποια είναι τα κυριότερα διατροφικά συστατικά που το κάνουν να ξεχωρίζει :

Ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι το ότι είναι πλούσιο σε εδώδιμες ίνες (φυτικές ίνες). Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο πρόσληψης τροφής, ενώ έχουν συσχετιστεί και με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου μας.

Ακόμη, περιέχει πρωτεΐνες, απαραίτητες για την ανάπτυξη του μυϊκού μας συστήματος και όχι μόνο, καθώς επίσης και βιταμίνες συμπλέγματος Β με κυριότερη τη θειαμίνη. Η θειαμίνη είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος Β, γνωστή και ως βιταμίνη Β1. Είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού μας συστήματος, καθώς και στην καλή υγεία της καρδιάς.

Επίσης, το δίκοκκο σιτάρι είναι μια καλή πηγή φωσφόρου, ο οποίος αποτελεί ίσως το δεύτερο πιο σημαντικό ανόργανο συστατικό στο ανθρώπινο σώμα, μετά το ασβέστιο και είναι γνωστός για τη σχέση του με την καλή όραση, ενώ αποτελεί και δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών μας.

Τέλος στο δίκοκκο σιτάρι θα βρούμε χαλκό και μαγνήσιο, που συμμετέχουν σε ποικίλες διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα. Ο χαλκός συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μεταφορά του σιδήρου στα διάφορα σημεία του σώματός μας, ενώ το μαγνήσιο μας βοηθάει να έχουμε ενέργεια και συμβάλλει στη μείωση της της κόπωσης.

Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς θα εντάξουμε το δίκοκκο σιτάρι στην καθημερινή μας διατροφή. Ένα από τα πιο διαδεδομένα προϊόντα που το περιέχουν είναι το ψωμί σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δυο φέτες ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι την ημέρα μπορούν να καλύψουν σχεδόν το 20 % των ημερησίων αναγκών μας σε θειαμίνη και φώσφορο. Επιλέξτε λοιπόν ψωμί σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι, σταρένιο ή ολικής άλεσης και απολαύστε το, είτε στο πρωινό σας με ταχίνι ή μέλι, είτε συνοδεύοντας το φαγητό σας, είτε δημιουργώντας toast & sandwich.Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας επιβραβεύσει.

Προσοχή όμως : είναι σημαντικό να αναγράφει στην συσκευασία του την περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, για να είστε σίγουροι για την διατροφική αξία του προϊόντος που αγοράζετε.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr