Τα δημητριακά ολικής αλέσεως γνωρίζουμε ότι περιέχουν μια σειρά συστατικών με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Οι εν λόγω συστάσεις έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως έρχονται να καλύψουν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες που το καλοκαίρι προκύπτουν.
Ας δούμε τις πιο σημαντικές :

Σύμμαχος στην προσπάθεια για απώλεια βάρος

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων ακολουθεί ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν ένα σημαντικό σύμμαχο για τον έλεγχο του βάρους μας, καθώς προσφέρουν συστατικά που σχετίζονται με την καλύτερη μεταβολική μας λειτουργία, τον έλεγχο της όρεξης κ.α.. Προμηθεύουν τον οργανισμό με ενέργεια, μέσω των σύνθετων υδατανθράκων και των φυτικών ινών αργής πέψης και απορρόφησης που περιέχουν. Κατά αυτόν τον τρόπο, μας χορταίνουν, δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας, με αποτέλεσμα να ελέγχουμε καλύτερα το ακατάστατο τσιμπολόγημα της ημέρας. Παράλληλα παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου μεταβολισμού. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά βάση στο ότι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β. Σε αυτές, περιλαμβάνονται η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12. Καθεμιά από τις παραπάνω βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η παραγωγή ενέργειας.

Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος 

Το καλοκαίρι η απώλεια υγρών μέσω του ιδρώτα, αλλά και οι πολλές ώρες απουσίας εκτός σπιτιού μπορεί να δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, προκαλώντας προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες (αδιάλυτες και διαλυτές) συμβάλουν στην πρόληψη – αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά και την εν γένει καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Έχετε λοιπόν πολλούς λόγους να εντάξετε τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως στη διατροφή σας και τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού που τώρα διανύουμε, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr