Το καλοκαίρι έφτασε και πολλοί είναι εκείνοι που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Στα πλαίσια αυτά εντάσσουν στον καθημερινό τους προγραμματισμό – συνήθως το πρωί – τα δημητριακά πρωινού. Είναι αυτό κάτι που μπορεί να βοηθήσει;

Η απάντηση είναι πως ναι, αν γίνει η σωστή επιλογή δημητριακών πρωινού και επιλεγούν δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως, με βρώμη και σιτάρι ολικής. Τα εν λόγω δημητριακά αποτελούν συνήθως βασικό συστατικό του πρωινού γεύματος, το οποίο είναι ένα γεύμα ιδιαίτερης σημασίας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, τα οποία έχει φανεί ότι συχνά δεν αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας από άτομα που το παραλείπουν.

Εξασφαλίζει την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενισχύει την πνευματική λειτουργία και τη συγκέντρωση, καθώς παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του εγκεφάλου μετά από την πολύωρη νηστεία της νύχτας και βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση, ενώ έχει συσχετιστεί επίσης με βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης. Στον αντίποδα μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψή του πρωινού «πάει πακέτο» με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, ο καθιστικός τρόπος ζωής και γενικότερα η υιοθέτηση διατροφικών προτύπων χαμηλότερης ποιότητας και θρεπτικής αξίας.

Παράλληλα, τα δημητριακά ολικής άλεσης προμηθεύουν τον οργανισμό με ενέργεια, μέσω των σύνθετων υδατανθράκων και των φυτικών ινών αργής πέψης και απορρόφησης που περιέχουν. Κατά αυτόν τον τρόπο, μας χορταίνουν, δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας, με αποτέλεσμα να ελέγχουμε καλύτερα και το ακατάστατο τσιμπολόγημα της ημέρας. Εκτός από το όφελος σε επίπεδο κορεσμού, που αναφέρθηκε παραπάνω, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και την πρόληψη της εμφάνισης δυσκοιλιότητας, ένα πρόβλημα που μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά την προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Ακόμη, οπλίζουν τον οργανισμό και το μεταβολισμό μας με ιδιαίτερα πολύτιμα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σύμπλεγμα βιταμινών Β, τα οποία αποτελούν συστατικά κλειδιά για τις περισσότερες μεταβολικές μας λειτουργίες.

Αν λοιπόν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή γενικότερα αν θέλετε να έχετε να έχετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και να ελέγχετε το βάρος σας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό σύμμαχο σε αυτή σας την προσπάθεια.

Όλα τα δημητριακά δεν είναι ίδια για αυτό επιλέξτε δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης. Βάλτε τα δημητριακά ολικής που συνδυάζουν και σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης στη διατροφή σας. Είτε ως πρωινό μαζί με το γάλα σας είτε ως ένα ελαφρύ βραδινό με ένα γιαούρτι μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό σύμμαχο στην απώλεια βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr