Δημητριακά ολικής άλεσης : Νέα δεδομένα για την ευεργετική τους δράση

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν μια πολύ υγιεινή επιλογή είτε ως πρωινό είτε ως σνακ είτε ως ένα ελαφρύ γεύμα μαζί με γάλα ή γιαούρτι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν την πρώτη επιλογή δημητριακών πρωινού, καθώς είναι πολύ πλούσια σε «καλά» συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και, τελευταία, και ζάχαρη.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, φαίνεται ότι η υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος, καθώς και θανάτου από αυτά.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση 45 μελετών, που είχαν εξετάσει τη σχέση που συνδέει την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και προϊόντων τους, με διάφορους δείκτες υγείας και θνησιμότητας.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως για κάθε 90 γραμμάρια προϊόντων ολικής άλεσης που καταναλώνονται, ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρδιαγγειακών νοσημάτων μειώνεται κατά 19% και 22%, αντίστοιχα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο, παθήσεις του αναπνευστικού, μολυσματικές ασθένειες και σακχαρώδη διαβήτη.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε για όσους αύξησαν την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης από καμία σε 2 μερίδες ανά ημέρα, ενώ η κατανάλωση έως 7,5 μερίδων ανά ημέρα φάνηκε να συνδέεται με περαιτέρω μείωση του κινδύνου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, λίγοι ενήλικες καταναλώνουν 3 ή περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης ανά ημέρα, και συνεπώς, προτείνουν την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr