Αν σκεφτόταν κανείς ποια είναι τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης για τον οργανισμό , το μυαλό του θα πήγαινα κυρίως στο ότι μας δίνουν ενέργεια και συμβάλλουν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
Κάτι ωστόσο που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου μεταβολισμού. Το γεγονός αυτό κατά βάση οφείλεται στο ότι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β.

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β αποτελούν μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες μέσα από τη διατροφή, καθώς ο οργανισμός δε μπορεί να τις συνθέσει. Σε αυτές, περιλαμβάνονται η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12. Καθεμιά από τις παραπάνω βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η παραγωγή ενέργειας.. Με άλλα λόγια, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να αξιοποιήσει τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες, που λαμβάνονται μέσω της τροφής, για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως προαναφέρθηκε αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές βιταμινών συμπλέγματος Β. Ενδεικτικά παρακάτω παρατίθεται ένας συνοπτικός πίνακας με την περιεκτικότητα σε βιταμίνες συμπλέγματος Β ενός τυπικού πρωινού που περιλαμβάνει 125 ml αποβουτυρωμένο γάλα με 1 μερίδα 30 γραμμαρίων γνωστής μάρκας δημητριακών ολικής αλέσεως:

Βιταμίνη
συμπλέγματος Β
Περιεκτικότητα
ανά 30 γραμμάρια δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης + 125
ml αποβουτυρωμένο γάλα
Ποσοστό
Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης που καλύπτεται
Ριβοφλαβίνη (B2)
0,68mg
49%
Νιασίνη
4.92mg
31%
Βιταμίνη B6
0.48mg
34%
Φολικό οξύ
59,9μg
30%
Παντοθενικό οξύ
2,24 mg
37 %

Έχετε λοιπόν άλλο ένα καλό λόγο για να εντάξετε τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας. Γιατί ο καλός μεταβολισμός ξυπνάει με το καλημέρα …

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr