Δημητριακά πρωινού: Προσοχή στις παγίδες της ετικέτας

Ο διάδρομος των super market με τα δημητριακά πρωινού μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένας δυσεπίλυτος γρίφος, καθώς η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της πληθώρας πληροφοριών που συχνά αντί να βοηθούν, μπερδεύουν τον καταναλωτή.
Μερικές χρήσιμες οδηγίες για την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος είναι οι εξής:
• Μην μένετε στους ισχυρισμούς διατροφής που υπάρχουν στο μπροστά μέρος της συσκευασίας. Αναζητήστε τη λίστα των συστατικών και το πινακάκι με την ανάλυση ανά 100 γραμμάρια.

• Να θυμάστε ότι τα συστατικά αναγράφονται στη συσκευασία κατά σειρά βάρους: πρώτα αναφέρονται τα συστατικά που περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και τελευταία εκείνα που περιέχονται σε μικρότερη ποσότητα.

• Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι εκτός από την κοινή ζάχαρη άλλες ‘κρυφές’ ονομασίες απλών σακχάρων είναι: ιμβερτοσάκχαρο, μολάσσες, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, δεξτρόζη.

• Επιλέγετε τρόφιμα που στη λίστα των συστατικών δεν περιλαμβάνουν κορεσμένα λιπαρά, υδρογονωμένα (ή τρανς) λιπαρά και απλά σάκχαρα, ή αν κάτι από αυτά περιέχεται, αναφέρεται προς το τέλος της λίστας (άρα περιέχεται σε μικρή ποσότητα).

• Είναι προτιμότερο να ελέγχετε την ανάλυση του προϊόντος ανά 100 γραμμάρια και όχι ανά μερίδα. Έτσι, μπορείτε να συγκρίνετε αντικειμενικά διαφορετικά τρόφιμα μεταξύ τους. Άλλωστε, η μερίδα που αναφέρεται στο κουτί, είναι πολύ πιθανό να διαφέρει από τη μερίδα που καταναλώνετε.

• Προτιμάτε προϊόντα με λιγότερα απλά σάκχαρα, ολικό και κορεσμένο λίπος και αλάτι (νάτριο).

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή