Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, φαίνεται πως οι ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά προωθούν αρνητικές συμπεριφορές αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες και την εικόνα σώματος.

Το αυξημένο σωματικό βάρος στα παιδιά αποτελεί ένα ανησυχητικό πρόβλημα, καθώς πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως το ποσοστό εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας αγγίζει το 32% και 17%, αντίστοιχα, σε παιδιά ηλικίας 2-19 ετών. Μεταξύ των παραγόντων που εμπλέκονται στην εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά περιλαμβάνεται και ο χρόνος που αφιερώνουν στην παρακολούθηση τηλεόρασης.

Η παρούσα μελέτη θέλησε να εξετάσει κατά πόσο οι παιδικές ταινίες επηρεάζουν τις αντιλήψεις των παιδιών για την εικόνα σώματος και τη διατροφή. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συχνότητα εμφάνισης περιεχομένου που προωθεί την παχυσαρκία και μηνυμάτων «στιγματισμού» του σωματικού βάρους.

Συνολικά, αξιολογήθηκαν 31 ταινίες, οι οποίες προβλήθηκαν κατά το διάστημα 2012-2015. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως σε όλες τις ταινίες υπήρχε τουλάχιστον μία σκηνή που παρουσίαζε με θετικό τρόπο ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ή οδηγούσε σε στιγματισμό των υγιεινών επιλογών ή/και της εικόνας σώματος. Ακόμη, παρατηρήθηκε πως οι χαρακτήρες με αυξημένο σωματικό βάρος παρουσιάζονταν συστηματικά με αρνητικό τρόπο και συχνά υπονοώντας πως έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη.

Η παρούσα ανάλυση δεν εξέτασε με ποιο τρόπο μπορεί οι εν λόγω απεικονίσεις να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ή τις αντιλήψεις των παιδιών, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, μέχρι να δοθεί απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, είναι σημαντικό οι γονείς και οι παιδίατροι να προωθούν υγιεινές συνήθειες διατροφής και άσκησης με τρόπο θετικό και ελκυστικό για τα παιδιά, στοχεύοντας στην υιοθέτηση συμπεριφορών που θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr