Δείτε με ποιο τρόπο θα διατηρείτε χαμηλά τα κιλά σας

Η διατήρηση της απώλειας βάρους αποτελεί σίγουρα ένα δύσκολο στοίχημα μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.

Μάλιστα, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα σε αυτό το πεδίο θα λέγαμε πως είναι απογοητευτικά, δείχνοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που επιτυγχάνουν σημαντική μείωση του βάρους τους, επανακτούν τα κιλά που έχασαν μέσα στα επόμενα 2-3 έτη.

Ωστόσο, υπάρχουν και ενθαρρυντικές ενδείξεις, καθώς η επιστημονική βιβλιογραφία έχει αναδείξει ορισμένες στρατηγικές και συμπεριφορές που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της απώλειας. Μεταξύ αυτών, σημαντική θέση καταλαμβάνει η τακτική αυτό-παρακολούθηση του σωματικού βάρους.

Η ζύγιση σε τακτά χρονιά διαστήματα έχει αναδειχθεί ως χρήσιμο εργαλείο στην πρόληψη της επανάκτησης βάρους, αφού μπορεί να συμβάλλει στον έγκαιρο «εντοπισμό» μιας πιθανής αύξησής του και συνεπώς να κινητοποιήσει το άτομο ώστε να τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά ή/και τις συνήθειες άσκησης. Ειδικότερα, έχει φανεί πως η μέτρηση του βάρους σε εβδομαδιαία βάση είναι βοηθητική, ενώ η καθημερινή ζύγιση δεν έχει συσχετισθεί με επιπλέον όφελος.

Επομένως, συνεχίστε να παρακολουθείτε τακτικά το σωματικό σας βάρος ακόμη και μετά το τέλος της δίαιτας. Ακόμη, προσπαθήστε να ζυγίζεστε κάτω από παρόμοιες συνθήκες (ώρα της ημέρας, ρουχισμός κλπ.) κάθε φορά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr