Δείτε πώς το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, δείχνει πως το χαμηλό σωματικό βάρος πιθανόν να συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 78.759 γυναίκες, ηλικίας 25-42 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν κατά το διάστημα 1989-2011. Ως πρόωρη εμμηνόπαυση ορίστηκε η διακοπή της έμμηνου ρύσης πριν την ηλικία των 45 ετών.

Συνολικά, οι γυναίκες που είχαν δείκτη μάζας σώματος χαμηλότερο του 18,5 kg/m2 σε οποιαδήποτε ηλικία, παρουσίαζαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης, συγκριτικά με εκείνες που είχαν δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 22,4 kg/m2. Ειδικότερα, η υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης πρόωρης εμμηνόπαυσης καταγράφηκε μεταξύ των γυναικών που στην ηλικία των 18 ετών είχαν δείκτη μάζας σώματος μικρότερο του 18,5 και ανέφεραν ότι είχαν περάσει πολλούς κύκλους απώλειας και επανάκτησης βάρους.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι οι γυναίκες που έχουν υπάρξει ελλιποβαρείς στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ή στη μέση ηλικία, ενδεχομένως να έχουν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης πρόωρης εμμηνόπαυσης, η οποία σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση. Σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζουν πως υπάρχει πιθανότητα ορισμένες γυναίκες με χαμηλό σωματικό βάρος και αμηνόρροια να χαρακτηρίστηκαν λανθασμένα ως περιπτώσεις πρόωρης εμμηνόπαυσης, ενώ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr