Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών φαίνεται σε πολλούς δύσκολη υπόθεση, καθώς θεωρούν ότι απαιτεί πολύ χρόνο, οργάνωση και στερήσεις.

Ωστόσο, αν αναλογιστούμε το γεγονός πως οι συνήθειες διατροφής, συνδέονται στενά όχι μόνο με το σωματικό βάρος, αλλά και με τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία του οργανισμού, τότε σίγουρα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως αξίζει να το προσπαθήσουμε.

Το φυσικό μας περιβάλλον, δηλαδή οι χώροι στους οποίους κινούμαστε καθημερινά, μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό συμπεριφορές και συνήθειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Συνεπώς, είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε κατάλληλες συνθήκες, οι οποίες θα ευνοούν την πραγματοποίηση υγιεινών επιλογών, διευκολύνοντας έτσι την προσπάθειά μας.

Εδώ, βασικό στοιχείο είναι η διαθεσιμότητα των τροφίμων και ροφημάτων, στους χώρους όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας. Αντιλαμβάνεται κανείς, πως εάν στους εν λόγω χώρους υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε «ανθυγιεινές» επιλογές, τότε το πιθανότερο είναι πως εκεί θα «καταφύγουμε».

Επομένως, ένα πρώτο βήμα προς τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών είναι αύξηση της διαθεσιμότητας υγιεινών επιλογών στο φυσικό μας περιβάλλον. Με λίγα λόγια, φροντίστε ώστε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας να περιλαμβάνουν κυρίως υγιεινά σνακ και ροφήματα και λιγότερους «πειρασμούς».
Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε τη «σωστή» επιλογή, όταν επιθυμείτε να καταναλώσετε κάποιο σνακ ή να προετοιμάσετε ένα γεύμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr