Έχει ονομαστεί και η βιταμίνη του ήλιου, καθώς κύριο γνώρισμά της είναι το ότι
μπορεί να συντίθεται από το δέρμα μας κατά την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Μιλάμε για τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για τα οστά μας. Περίπου το 30 % αυτής το παίρνουμε από τη διατροφή μας, από τρόφιμα όπως το αυγό, λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, από γαλακτοκομικά προϊόντα και από το συκώτι. Το υπόλοιπο 70 % ο οργανισμός το φτιάχνει μόνος του μετά από έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Ωστόσο νέες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, αυτό δεν είναι αρκετό. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε τα επίπεδα βιταμίνης D και aν διαπιστωθεί κάποιο έλλειψη, εκτός από περισσότερη έκθεση στον ήλιο και σωστή διατροφή, να μιλήσουμε με κάποιον ειδικό ώστε να χορηγηθεί συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Συμπλήρωμα βιταμίνης D : DLux+ (Βιταμίνη D + K2) της BetterYou
Είναι σημαντικό όταν επιλέγεται η λήψη ενός συμπληρώματος, να γίνεται η σωστή επιλογή ου να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνη D από τον οργανισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή ήρθε και στην Ελλάδα η DLux+. Αποτελεί ένα συνδυασμό βιταμίνης D3 και βιταμίνης Κ2 (ΜΚ-7) σε μορφή στοματικού σπρέι για μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα. Είναι γνωστό πως η βιταμίνη D3 προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ η παρατεταμένη χορήγηση της σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη συγκέντρωση πρωτεϊνών, των οποίων η ενεργοποίηση εξαρτάται από τη βιταμίνη Κ2. Οι σημαντικότερες από αυτές τις πρωτεΐνες είναι η οστεοκαλσίνη και η matrix GLA πρωτεΐνη. Όταν ενεργοποιηθούν αυτές οι πρωτεΐνες, λειτουργούν ως «τροχονόμος» για το ασβέστιο, το καθοδηγούν δηλαδή στα οστά και αποτρέπουν τη καθίζηση του στα αγγεία (η λεγόμενη επασβέστωση αγγείων). Το αντίθετο μπορεί να συμβεί όταν η οστεοκαλσίνη και η matrix GLA πρωτεΐνη δεν ενεργοποιηθούν λόγω έλλειψης Κ2 (παραμείνουν δηλαδή υποκαρβοξυλιωμένες).
Η DLux+ (Βιταμίνη D + K2) της BetterYou χρησιμοποιεί την πιο βιοδιαθέσιμη και σταθερή μορφή K2, την MK-7 που μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί από το σώμα. Η μορφή της K2 προέρχεται από λουλούδια.

Πώς δουλεύουν τα στοματικά σπρέι
Το σπρέι βιταμίνης D3 και K2 παρέχει μικρο-σταγονίδια που διαπερνούν το πλούσιο φλεβικό σύστημα που βρίσκεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας, παρέχοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά απευθείας στη κυκλοφορία του αίματος. Ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών δοκιμών και μελετών αποδεικνύει ότι η πρόσληψη βιταμινών μέσω στοματικών σπρέι είναι μέχρι και δύο φορές πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μορφές συμπλήρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://www.x4nutrition.gr