Δώστε «οδηγίες» στη … γιαγιά για τη διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια περίοδο ξεκούρασης και διασκέδασης για τα παιδιά. Παράλληλα, το γεγονός ότι ακολουθούν ένα πολύ διαφορετικό και ελεύθερο υποχρεώσεων πρόγραμμα, μπορεί να οδηγήσει και σε σημαντικές αποκλίσεις από τις διατροφικές τους συνήθειες.

Στις εν λόγω αποκλίσεις συμβάλλουν πολλές φορές και οι γιαγιάδες ή οι παππούδες που φροντίζουν τα παιδιά για περισσότερες ώρες και πιθανότατα τηρούν μια πιο «ελαστική» στάση όσον αφορά στη σχέση των παιδιών με το φαγητό.

Εάν ωστόσο ανησυχείτε πως οι παππούδες μπορεί να «κακομάθουν» το παιδί σας προσφέροντας περισσότερες «λιχουδιές» ή να δημιουργήσουν συνήθειες που θα είναι δύσκολο να περιορίσετε στη συνέχεια, δεν έχετε παρά να το συζητήσετε μαζί τους. Ειδικότερα, εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους θέλετε το παιδί σας να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόγραμμα που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Επιπλέον, αναφέρετε κανόνες που τυχόν έχετε συμφωνήσει με το παιδί σας, σχετικά με την κατανάλωση γλυκών ή παγωτού για παράδειγμα, και ζητήστε ευγενικά να τους ακολουθήσουν κι εκείνοι.

Τέλος, θα ήταν καλό να αποσαφηνίσετε κάποιους «μύθους» αναφορικά με τη διατροφή των παιδιών, καθώς και να τους υπενθυμίσετε πως και εκείνοι αποτελούν πρότυπα για τα εγγόνια τους και συνεπώς θα πρέπει να τους δίνουν το καλό παράδειγμα, υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr