Δραματική αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας παγκοσμίως

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet, δείχνει πως το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων ανά τον κόσμο είναι πλέον υψηλότερο από αυτό των ατόμων με υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος.
Ακόμη, εκτιμάται πως, αν τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, περίπου 1 στους 5 ενήλικες παγκοσμίως και πάνω από το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ θα είναι παχύσαρκοι έως το 2025.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εκτενή ανασκόπηση, στην οποία συμπεριέλαβαν δεδομένα από 1.698 μελέτες από 186 χώρες, όπου συμμετείχαν συνολικά 19,2 εκατομμύρια ενήλικες.

Τα αποτελέσματα των στατιστικών αναλύσεων έδειξαν ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ενηλίκων ανά τον κόσμο, αυξήθηκε από 105 σε 641 εκατομμύρια τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ παράλληλα το ποσοστό των ατόμων με σωματικό βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού μειώθηκε κατά το 1/3 περίπου.

Επιπλέον, αναλύοντας τα δεδομένα ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες και λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία, υπολογίστηκε ότι το ποσοστό παχυσαρκίας στους άνδρες τριπλασιάστηκε, φθάνοντας το 10,8% το 2014, από 3,2% που ήταν το 1975. Η αντίστοιχη αύξηση στις γυναίκες ήταν από 6,4% σε 14,9%.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, απαιτείται άμεση εφαρμογή στρατηγικών που θα καθυστερήσουν ή θα σταματήσουν την περαιτέρω αύξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, παρά τη δραματική αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, το πρόβλημα του υποσιτισμού και του υπερβολικά χαμηλού σωματικού βάρους που εξακολουθεί να παρατηρείται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δε θα πρέπει να παραμεριστεί.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr