Δυο σημαντικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους

Βλέπετε το βάρος σας να ανεβαίνει, παρόλο που κατά τη γνώμη σας προσέχετε. Προσέχετε όμως όσο πρέπει;

Γιατί δεν αρκεί μόνο να έχετε ένα σωστό προγραμματισμό, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη και ορισμένες μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες, που αν σας ξεφύγουν μπορεί να μπλοκάρουν τη ζυγαριά. Ας δούμε κάποιες από αυτές :

Υπερβολές στο λάδι

Το μαγείρεμα, είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε και να ελέγξουμε το είδος και την ποσότητα των συστατικών που προστίθενται στο γεύμα που θα καταναλώσουμε, καθορίζοντας έτσι και το θερμιδικό του περιεχόμενο. Ωστόσο, το λάδι που βάζουμε στο φαγητό αλλά και οι υπόλοιπες λιπαρές ύλες (φυτικά έλαια, βούτυρο κ.α.) είναι τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, καθώς περιέχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Κατ’ επέκταση, μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αποδίδει 135 θερμίδες, περίπου όσες αποδίδουν δύο μέτρια φρούτα! Εάν λοιπόν το ελαιόλαδο προστεθεί στο φαγητό «με το μάτι»  χωρίς να μετρηθεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταναλώσετε περισσότερο απ’ όσο περιγράφει η δίαιτά σας, και στην προκειμένη περίπτωση μια κουταλιά παραπάνω, μετράει.

Ακατάστατο τσιμπολόγημα

Μπορεί το να τσιμπήσετε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς δεν σημαίνει κάτι τρομερό, αλλά όταν αυτό γίνει πολλές φορές μέσα σε μια ημέρα, τότε αν μαζέψετε όλες τις επιπλέον θερμίδες που πήρατε, τότε θα καταλάβετε γιατί το βάρος σας επηρεαζεται. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μαγειρεύετε, οπότε θεωρείτε ότι είναι φυσικό ότι θα δοκιμάσετε το φαγητό σε διάφορα στάδια της παρασκευής του, προκειμένου να ελέγξετε αν είναι σχεδόν έτοιμο, ή αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή κάποιο άλλο υλικό. Αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες ποσότητες φαγητού, μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του τροφίμου που δοκιμάζετε ή «τσιμπάτε».

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr