Η δυσκοιλιότητα είναι μια συχνή διαταραχή του πεπτικού συστήματος, η οποία εμφανίζεται σε άτομα κάθε ηλικίας, με τη
μορφή δυσάρεστων κι ενοχλητικών συμπτωμάτων, που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής. Ένα από τα πρώτα βήματα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας είναι η υιοθέτηση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Άλλωστε, το παραπάνω αποτελεί και μία από τις βασικότερες συστάσεις που λαμβάνει ένα άτομο που αντιμετωπίζει το εν λόγω πρόβλημα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών θα πρέπει να συνοδεύεται κι από ορισμένους «κανόνες», προκειμένου να λειτουργήσει ευεργετικά. Αρχικά, στόχος είναι η κατανάλωσή τους να αυξηθεί σταδιακά, και ειδικότερα σε περιπτώσεις όπου είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Με λίγα λόγια, το άτομο θα πρέπει να εντάξει βαθμιαία στη διατροφή του πλούσιες πηγές φυτικών ινών, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Παράλληλα, η ενίσχυση της πρόσληψης φυτικών ινών θα πρέπει να συνοδεύεται και από κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού και υγρών, καθώς η συνεργιστική τους δράση μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας. Άλλωστε, η κακή ενυδάτωση, αποτελεί συχνή αιτία εμφάνισης του προβλήματος, ενώ η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, όταν δε συνδυάζεται με επαρκή κατανάλωση νερού-υγρών είναι πιθανό να επιφέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr