Έφηβοι και junk food

Η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, με ολοένα αυξανόμενες διαστάσεις.
Μια από τις πιο σημαντικές αιτίες της αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Με στόχο τη διερεύνηση του εν λόγω φαινομένου μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Middlesex της Μ. Βρετανίας, οδήγησε σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση της έκθεσης των εφήβων σε καταστήματα με πρόχειρο φαγητό κατά τη διαδρομή τους από το σπίτι στο σχολείο και την πιθανότητα να αγοράσουν junk food.

Για τα δεδομένα της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 654 μαθητές της περιοχής του Λονδίνου, ηλικίας 9-13 ετών όπου σε κάθε μαθητή δόθηκε ένα GPS για την καταγραφή της διαδρομής από και προς το σχολείο και το σπίτι, για διάστημα δύο εβδομάδων. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα όταν ένας έφηβος εκτίθεται στη θέα ενός καταστήματος πρόχειρου φαγητού να μπαίνει στη διαδικασία να το αγοράσει και να το καταναλώσει.
 Σύμφωνα με τους ερευνητές το περιβάλλον του παιδιού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα τρόφιμα που αγοράζει και είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτούν οι έφηβοι στο να οδηγούνται σε περισσότερο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr