Εύκολο και γρήγορο σπιτικό ψωμί με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

Ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσουμε το ποσό των φυτικών ινών που καθημερινά προσλαμβάνουμε, για την καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.
Πλούσιο σε κάλιο, αντιοξειδωτικά και καλής ποιότητας λιπαρά, τα οποία σχετίζονται με τη θωράκιση και την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων μας. Προσοχή ωστόσο στην ποσότητα, καθώς λόγω της περιεκτικότητάς σε πολλά υλικά μία φέτα αποτελεί από μόνη της ένα μικρογεύμα.

Υλικά

3/4 φλ. χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βουτυρόγαλα
1/2 κ.γ. ξύσμα από λεμόνι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/8 κ.γ. γαρύφαλλο
2/3 φλ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα
1/3 φλ. ψιλοκομμένοι χωρίς κουκούτσι χούρμαδες
1/2 φλ. συσκευασμένη μαύρη ζάχαρη
2 κ.γ έ.π. ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά
3/4 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κ.γ. μαγειρικής σόδας
1/8 κ.γ αλάτι
μαγειρικό σπρέι
1/3 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 350 βαθμούς. Ρίχνουμε τα τέσσερα πρώτα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες στις άκρες (δεν τα αφήνουμε να βράσουν). Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και τα σύκα. Αφήνουμε το μείγμα για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, τα αυγά και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Επειτα προσθέτουμε σε αυτά το μείγμα με τους χουρμάδες και τα σύκα που παρασκευάσαμε προηγουμένως και τα αναμειγνύουμε καλά.Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι ολικής άλεσης, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και δημιουργούμε μια τρύπα στο κέντρο. Εκεί μέσα ρίχνουμε το μείγμα που παρασκευάσαμε στο βήμα 2 και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αδειάζουμε το τελικό μείγμα σε μια φόρμα για ψωμί 20 x 10 εκατ., η οποία έχει ψεκαστεί με μαγειρικό σπρέι. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα επάνω στο μείγμα τα ψιλοκομμένα καρύδια. Ψήνουμε στους 350° βαθμούς μέχρι μια οδοντογλυφίδα που έχουμε τοποθετήσει στο κέντρο πεταχτεί έξω. Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και αφαιρούμε τη φόρμα. Το τοποθετούμε σε μια σχάρα ψύξης μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr