Τα εκκολπώματα είναι προεκβολές που σχηματίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου και μοιάζουν με μικρούς σάκους.

Η παρουσία τους μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι ασυμπτωματική και άλλοτε να δημιουργήσει φλεγμονή και εκκολπωματίτιδα, μια κατάσταση που χρήζει κατάλληλης θεραπείας, για την αποφυγή σοβαρότερων επιπλοκών.

Η διατροφή αποτελεί βασικό σημείο προσοχής για άτομα με εκκολπωματική νόσο, καθώς ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης φλεγμονής και άλλοι στην πρόληψή της. Ειδικότερα, συστήνεται ενίσχυση της πρόσληψης φυτικών ινών, μέσα από την τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων. Ωστόσο, η πρόσληψη φυτικών ινών θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά, ειδικά σε περιπτώσεις που είναι πολύ χαμηλή, αλλά και να συνοδεύεται από επαρκή κατανάλωση νερού και υγρών.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τρόφιμα που μπορεί να εισέλθουν στα εκκολπώματα, όπως οι ξηροί καρποί και τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται με τη φλούδα ή περιέχουν σπόρους (π.χ. ντομάτα, αγγούρι, κολοκυθάκι, μπάμιες, μελιτζάνα, φράουλα, ακτινίδιο, σύκο). Παράλληλα, προτείνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και προϊόντων του και η αποφυγή των πλούσιων σε λίπος γευμάτων.

Τέλος, κάθε ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει πως η ανοχή στα τρόφιμα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και συνεπώς, στόχος για τον καθένα είναι να εντοπίσει και να αποκλείσει από το διαιτολόγιό του τρόφιμα που προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα ή διαταραχή των κενώσεων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr