Ελαιόλαδο και δίαιτα

Το ελαιόλαδο είναι το πλέον χαρακτηριστικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και

πλούσιο σε ευεργετικά συστατικά, που το καθιστούν ένα από τα πιο υγιεινά έλαια, με την παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία να αναδεικνύει τις ευεργετικές του ιδιότητες και να συστήνει την επιλογή του ως κύρια προστιθέμενη λιπαρή ουσία στο φαγητό.

Πέρα όμως από τις ευεργετικές του ιδιότητες, το ελαιόλαδο δεν παύει να αποτελεί μια μορφή λίπους, γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Πιο συγκεκριμένα, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 135 θερμίδες. Συνεπώς, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν δεν τηρηθεί το «μέτρο» στην κατανάλωσή του, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης του σωματικού βάρους.

Έτσι, είναι σημαντικό σε μια δίαιτα το ελαιόλαδο να προστίθεται και να καταναλώνεται σε ελεγχόμενη ποσότητα, καθώς αν «ξεφύγουμε» έστω και κατά μία-δυο κουταλιές, η διαφορά στην πρόσληψη θερμίδων θα είναι σημαντική και πιθανότατα ικανή να αποτρέψει την αναμενόμενη μείωση του βάρους. Δώστε, λοιπόν, προσοχή στην ποσότητα ελαιολάδου που προσθέτετε στο φαγητό και τις σαλάτες σας, υπολογίζοντας μία-δυο κουταλιές της σούπας ανά μερίδα, ανάλογα με τις ενεργειακές σας ανάγκες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr