Η βιταμίνη Α αποτελεί μια πολύ σημαντική βιταμίνη, που σχετίζεται με ποικίλες διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Επιστήμονες του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια έρχονται να αναδείξουν μια νέα δράση της, η οποία έχει να κάνει με την προστασία από αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης τους, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Journal of Clinical Investigation, υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ανεπάρκεια βιταμίνης Α σε ένα έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας του και την εμφάνιση άσθματος στη ζωή του.

Η μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια έδειξε ότι η βραχυπρόθεσμη έλλειψη βιταμίνης Α σε μια περίοδο οπότε και το αναπνευστικό σύστημα και οι πνεύμονες αναπτύσσονται, όπως αυτή της κύησης, μπορεί να προκαλέσει βαθιές αλλαγές στους μυς που περιβάλλουν τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς μας, προκαλώντας υπερευαισθησία και άσθμα στη μετέπειτα ζωή.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, η μελέτη δείχνει ότι η παρουσία δομικών και λειτουργικών ανωμαλιών στους πνεύμονες, λόγω ανεπάρκεια βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, είναι ένας σημαντικός και μέχρι τώρα υποτιμημένος παράγοντας, που μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους ευαισθησία.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επαρκούς ποσότητας βιταμίνης Α στη διατροφή μιας εγκύου, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλές έγκυες γυναίκες είναι πιθανόν να έχουν πάρει αρκετή βιταμίνη Α στη διατροφή τους, αλλά είναι πιθανό ότι τα μωρά τους δεν κάνουν σωστή χρήση της.
Το σώμα έχει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα επεξεργασίας και αφομοίωσης της βιταμίνης Α και παράγοντες όπως το αλκοόλ και ο καπνός του τσιγάρου για παράδειγμα, μπορεί να το επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr