Έλλειψη άσκησης στα παιδιά το καλοκαίρι

Οι σχολικές διακοπές αποτελούν σίγουρα μια πολύ ευχάριστη περίοδο για τα παιδιά, στη διάρκεια των οποίων έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν, απαλλαγμένα από το άγχος του διαβάσματος και των σχολικών υποχρεώσεων.
Από την άλλη, φαίνεται πως το καλοκαίρι ίσως να μην είναι και η καλύτερη περίοδος για το σωματικό τους βάρος, καθώς ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα παιδιά έχουν την τάση να παίρνουν περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Για ποιο λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό; Σίγουρα, οι αλλαγές στην καθημερινότητά τους παίζουν κάποιο ρόλο, καθώς δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για «τσιμπολόγημα» κατά τη διάρκεια της μέρας.
Ταυτόχρονα, έχει φανεί πως τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μειώνονται κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, αφού τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους στο σπίτι, διακόπτουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες που είχαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς (αθλήματα, χορός, πολεμικές τέχνες) και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης.

Επομένως, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε τα παιδιά να παραμένουν σωματικά δραστήρια και κατά τη διάρκεια των διακοπών, παρέχοντας ευκαιρίες για άσκηση όσο πιο συχνά είναι εφικτό.
Εκμεταλλευτείτε λοιπόν, τον ελεύθερο χρόνο σας για μια βόλτα με τα ποδήλατα σε ένα πάρκο ή στην παιδική χαρά και ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει με κάποιες δουλειές του σπιτιού, τηρώντας βέβαια τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας.

Επιπλέον, χρησιμοποιήστε δραστήριους τρόπους μετακίνησης, αποφεύγοντας το αυτοκίνητο –εάν το επιτρέπει η ζέστη-, και θεσπίστε κανόνες σχετικά με το χρόνο που αφιερώνει το παιδί σας σε καθιστικές δραστηριότητες.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως το μπάνιο στη θάλασσα αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να είναι τα παιδιά σε κίνηση, κολυμπώντας, τρέχοντας και παίζοντας στην παραλία. Ιδανικά, προτιμήστε τις απογευματινές ώρες, ώστε να μπορούν να παίξουν και να κινηθούν χωρίς να χρειάζεται να παραμένουν συνεχώς κάτω από την ομπρέλα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr